Nsl171021Промоција књиге Лазара Сеферовића и Матеја Пашете „Херцег Нови – град монументалних тврђава“, посвећена пријему Херцег Новог у Европску Федерацију градова и одбрамбених фортификација – Efforts, одржана је синоћ у фоајеу Дворане Парк, у организацији Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови и ЈУК „Херцег фест“.

Професор Сеферовић захвалио се на пруженој подршци Општини Херцег Нови и њеном предсједнику, Стевану Катићу, представницима локалне самоуправе и установа културе, али и свим појединцима – преко 250 Новљана и Новљанки, који су допринијели стварању књиге „Херцег Нови – град монументалних тврђава“.

Promocija01Према ријечима предсједника Катића, монографија професора Сеферовића сјајно се уклопила у оно што су намјере локалне самоуправе – афирмација, промоција и очување новских тврђава.
-Настављајући дугогодишњи, вриједан и предан рад на писању о вриједностима и посебностима које наш град крије, професор нам својом најновијом монографијом нуди осврт на тврђаве, али и поручује да треба радити на њиховој заштити и пуном вриједновању потенцијала овог изузетног градитељског насљеђа, казао је Катић и подсјетио да се Херцег Нови у протеклом периоду учланио у Европску мрежу утврђених градова и одбрамбених фортификација, а кроз прекограничне пројекте отворен је високотехнолошки Центар за посјетиоце на Канли кули и обезбијеђена средства за дигиталну опрему на Форте Маре.
-Такође, у сарадњи са државом радимо на кандидатури тврђаве Форте Маре на Унеско листу, у оквиру номинације Венецијанских утврђења од 16. до 17. вијека. У протеклом периоду испоштоване су препоруке Унеско Комитета за свјетску баштину, који је препознао да постоји „изузетна, универзална вриједност“ овог добра. Настављамо комуникацију са свим релевантним субјектима, како бисмо осигурали упис ове тврђаве, јер Форте Маре без сумње заслужује да се нађе на листи свјетске баштине, поручио је Катић.

Promocija02Како је указала Секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало, 2018. године израђена је прва Студија заштите културних добара, која представља системски правни оквир за заштиту свих културних добара на територији новске општине. У тој студији препознате су 4 тврђаве које посебно требамо штитити: Канли кула, Форте Маре, Мамула и Шпањола.
-На Канли кули је кроз међународни пројекат дошло до унапријеђења програмских садржаја, тврђава Форте Маре се налази на тентативној листи за упис на Унеско листу, а кроз предлоге за капитални буџет смо кандидовали тврђаву Меззалуна и тражили подршку државе за израду пројектне документације и фазе које би услиједиле у наредном периоду, казала је Замбелић Пиштало, уз осврт на пројекат „Fortitude“ у којем Херцег Нови учествује заједно са Шибеником, Бања Луком, Баром и Карловцем.
-Закључак састанка протекле седмице је да би кроз културне руте које Савјет Европе још од 1987. године промовише, новске тврђаве требало да буду дефинитивно уврштене, кроз сегмент аустроугарских утврђења. Надамо се да ће нам организација „Forte Cultura“, која је стратешки партнер Efforts-а, у томе свестрано помоћи, нагласила је Замбелић Пиштало и истакла да је у оквиру пројекта договорено да се крајем априла идуће године у нашем граду одржи манифестација „Ноћ тврђава“, која ће, поред утврђења са „ове стране залива“, обухватити и оне на Луштици.

Директорица Херцег фест-а, Гордана Поробић Крцуновић, оцијенила је да је представљена књига настала као алармантан одговор на пријем Општине Херцег Нови у Efforts, коју у овој великој породици европских градова са фортификацијама представља установа на чијем је челу.

Promocija03-Увидјевши важност чланства Херцег Новог у мрежи Efforts, и прилику за бољу туристичку валоризацију херцегновских тврђава, али и прилику да се Европа кроз ЕУ пројекте и друге изворе финансирања укључи у ревитализацију тврђава, посебно Цитаделе, која је за професора и за све нас Новљане болна тачка нашег богатог фортификационог блага, Лазар Сеферовић је одговорио подаривши нашем граду књигу – а књига је, како каже један египатски запис, вриједнија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу оног који их чита. Књига „Херцег Нови – град монументалних тврђава“ је својеврсна галерија настала из пера историчара умјетности, казала је Поробић Крцуновић.
Специјални гост вечери био је Генерални Секретар Efforts-а, Рафаел Дероо, који је представио активности и циљеве организације, након чега је информисао о награди коју та организација додијељује сваке године најиновативнијем и најактивнијем члану, под називом „European Fortress Summer“. Ове године је учествовало 10 градова, а награда је отишла само једном – Херцег Новом!
Ова награда додијељена је за успјешно пословање и дугогодишње успјешно вођење и одржавање љетних програма на тврђавама Херцег Новог. План Efforts-а је да понуду Херцег Новог представе на глобално тржиште и тиме допринесу проширењу туристичке валоризације наше културне баштине.
Синоћњој промоцији књиге присуствовали су и посланица у Скупштини Црне Горе, др Тамара Вујовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур и директор Агенције за изградњу и развој Херцег Новог, Александар Ковачевић.