nslsastanak 20102021Са циљем унапријеђења нивоа безбједности новских ђака Општина Херцег Нови биће носилац пројекта постављања саобраћајне сигнализације и опреме магистралног и локалних путева у зонама школа на територији града.

Завршено је идејно рјешење према којем ће током наредних неколико седмица бити обновљена и набављена нова хоризонтална и вертикална сигнализација, што ће допринијети сигурности дјеце на путу до школе.

Пројекат је иницирао Секретаријат за културу и образовање, идејно рјешење израдила Агенција за изградњу и развој, а биће реализован у сарадњи са Центром безбједности Херцег Нови и Секретаријатом за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност. Јуче је у Општини Херцег Нови одржан састанак тим поводом, на којем је презентовано идејно рјешење и договорени даљи кораци у имплементацији.
Идејним рјешењем утврђени су елементи значајни за безбједност пјешака и предвиђена сва потребна упозорења и обавјештења за учеснике у саобраћају. Обухваћена је вертикална и хоризонтална сигнализација и саобраћајна опрема на путевима у близини школа, са свим елементима за израду и постављање на терену.
„Свјесни смо да је безбједност новских школараца у саобраћају од неизмјерне важности, као и да сигнализација у близини васпитно-образовних установа у нашем граду није адекватна и да је нема на свим потребним мјестима. Зато смо ушли у овај пројекат, као представници локалне управе која брине о најмлађим суграђанима“, каже секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.
Како објашњава, изради идејног рјешења претходио је обилазак терена и разговор са управама свих школа, чији представници су дали своје препоруке.

Пројекат постављања саобраћајне сигнализације представља почетак кампање за побољшање саобраћајне културе са посебним фокусом на безбједност дјеце, коју ће Секретаријат за културу и образовање реализовати у сарадњи са Центром безбједности Херцег Нови.
„Намјера нам је да у наредном периоду скренемо пажњу возачима да буду посебно опрезни у близини школа и утичемо на побољшање свијести о значају безбједног понашања у саобраћају. Такође, у плану је да током другог полугодишта организујемо општинско такмичење у познавању правила саобраћаја, како бисмо дјецу подстакли да на вријеме усвоје правила безбједног понашања“, најављује Замбелић Пиштало.