sastanak 29112021 1Градови Боке которске, Никшић и Требиње интензивираће сарадњу у циљу унапријеђења културне понуде и развоја омладинске политике на локалном нивоу, закључено је на састанку ресорних секретара који је јуче одржан у Општини Херцег Нови, у организацији новског Секретаријата за културу и образовање.

О могућностима и бенефитима повезивања локалних управа разговарали су секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови, Ана Замбелић Пиштало, секретарка за друштвене дјелатности Општине Тиват, Борка Мршуља, секретар за културу, спорт, младе и социјално старање Општине Никшић, Дејан Ивановић, и начелница Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Града Требиње, Слађана Скочајић. На састанак су били позвани и ресорни секретари општина Котор и Будва, који су били оправдано одсутни, али су поздравили ову иницијативу и биће укључени у даље планове и договоре.

Један од приоритета сарадње биће заједничка организација културних програма. Како се на састанку могло чути, умрежавањем и координацијом дјеловања ови градови желе да заједничким снагама унаприједе културну понуду и обезбиједе локалној публици садржаје високог квалитета.

Договорено је да ће новски мјузикл „Сан о Боки“, који је у октобру премијерно одигран на сцени Дворане Парк, гостовати и у другим општинама. Осим тога, у плану су наступи Градске музике и Мјесне музике Ђеновић, као и сарадња међу градским оркестрима, а детаљи ће бити договарани у наредном периоду.

Такође, партнерство ће се огледати у заједничком учешћу на припреми пројеката и аплицирању на програме прекограничне сарадње.

Учесници састанка су се сагласили да ће у наредном периоду радити и на интензивирању међусобне комуникације локалних управа у циљу размјене и примјене знања и добрих пракси, нарочито у области културе, образовања и омладинске политике.