NSL1403Велики број грађана и посјетилаца из земље и региона окупио се данас у Херцег Новом, гдје је у оквиру 53. Празника мимозе организована атрактивна трка карића „Каротрц“ у којој је учествовао рекордан број такмичара.

Више од 150 возача и возачица из Требиња, Бања Луке, Београда, Крушевца, Шибеника, Пругова, Тивта, Котора, Цетиња, Подгорице и Херцег Новог, на ручно израђеним возилима – карићима, спустило се из срца града до луке Шквер, покушавајући да за што краће вријеме пређе стазу дугу 700 метара и у исто вријеме одушеви публику која је испунила мјеста уз стазу.
Karotrc1403Најуспјешнији и најзапаженији учесници у трци која је прва ове врсте у Црној Гори награђени су новчаним и робним наградама, у више категорија. Међу Једносједима - К1 најбољи је био Немања Кашћелан, друго мјесто освојио је Димитрије Тадић, а треће Ернес Сенадовић. У категорији Двосједа – К2 прво мјесто припало је Немањи Кашћелану и Ахмеду Сенадовићу из Котора који су поставили нови рекорд, друго мјесто је освојила екипа "Кумови" из Херцег Новог, а треће "Бемвејац" из истог града. У категорији Тросјед – К3 побједнички тим је "ГрандПриx" из Котора, друго мјесто заузела је екипа "Десото", а треће "Пуб Гот".

Традиционална награда за “Најспоријег карића” припала је Милошу Милошевићу из Требиња, а као најстарији учесник награђен је Зоро Маринети који има 75 година. Награду за најмашкаранији карић освојио је Иван Билафер. Друго мјесто у овој категорији припало је Мјесној музици Ђеновић, а треће су освојили Младен Ољача и Драгана Огњеновић. У категорији најатрактивнија вожња награду су освојили Ђаковић Синиша, Табаковић Ненад и Кукаљ Томислав – екипа "Пуб Гот". Најоргиналније име карића осмислио је Милан Лучић “Мића из паркића”. Као најбржи женски такмичар награђена је Александра Ђорђевић, а за најбољи штимунг на трци "Пуб Гот".
Секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови, Василије Ћуковић поручио је да је изузетно задовољан данашњом организацијом "Каротрца" и захвалио новској невладиној организацији "Машкаре".
„Општина Херцег Нови је увијек подржавала овакве манифестације и наставиће да их подржава. Ове године је пријављено 130 карића и око 160 учесника, међу њима и велики број такмичара из других градова. Надамо се да ће сљедеће године бити још већи број“, навео је Ћуковић.
"Каротрц" је већ препознатљив и у другим општинама, додао је Ћуковић и истакао: "У овим зимским данима имамо велику посјету из других градова, што је и попунило угоститељске објекте. Јако смо задовољни“.

Иван Пеулић, предсједник невладине организације "Машкаре", која је у сарадњи Општином Херцег Нови и Јавном установом културе “Херцег-фест” организовала данашњу трку, исказао је велико задовољство реализацијом манифестације. Како је навео, ове године забиљежен је рекордан број учесника – 152.
“Ово је трећа година од када организујемо трку карића. Растемо из године у годину и трудимо се да стално уводимо новитете. Херцег Нови је, уз помоћ Шибеника, први у Црној Гори организовао овакву трку. Манифестација је изузетно важна за град, туристичку сезону и Празник мимозе. Око 40 људи из нашег удружења је својим волонтерским радом и љубављу показало да се може нешто добро организовати и настојаћемо да сваке наредне године манифестација буде још квалитетнија”, поручио је Пеулић.
Један од побједника, Немања Кашћелан који вози за екипу "GrandPrix" из Котора, истакао је да су се припремали за ову манифестацију, те због тога и очекивали добар резултат.
“Ова манифестација је значајна и драго ми је што је заживјела. Ту сам да подржим овакве догађаје, и надам се да ћемо и ми у Котору у будућности организовати овакву манифестацију”, казао је Кашћелан.
Представник екипе из Шибеника, Дарко Реља, похвалио је организацију данашње трке карића, истичући да је и атмосфера на такмичењу била на високом нивоу.
“Немам нити једну замјерку, све је одлично организовано, без грешке. Атмосфера је сјајна, људи су задовојни, насмијани... Треба његовати традицију, а “Каротрц” је управо организован због млађих генерација”, казао је Реља.
Једна од најмлађих такмичарки, петнаестогодишња Александра Ђорђевић која је наступала у категорији К1, одушевљена је атмосфером, а такмичење ће памтити по лијепом проводу.
“Драго ми је да сам дошла на такмичење. Жељела бих да позовем младе људе да се наредног пута у што већем броју придруже “Каротрцу” у Херцег Новом, да доживе овај незабораван провод”, казала је Ђорђевић.
Милош Милошевић из Требиња, који трећи пут учествује на оваквој трци, оцјењује: "Идеја је одлична, дан је прелијеп.. Ова манифестација је значајна и сваке године је све боље и боље организована”.
Једна од неколико жена које су се опробале у изазовној вожњу, Јованка Стаменковић поручила је да је важно организовати овакве догађаје, те да је Херцег Нови познат по фештама.
Такмичар из Херцег Новог, Алберт Томић, истакао је да је изузетно задовољан трком и цјелокупном организацијом: "Ово је нешто што је град имао раније, враћамо се коријенима, дјетињству”.
За све такмичаре је по завршетку трке уприличена гозба на Шкверу, а добар провод је настављен уз новски састав „Low Voltage“.
Трка карића "Каротрц" дио је програма овогодишњег, 53. Празника мимозе. Генерални покровитељ Празника мимозе је Општина Херцег Нови, организатор Јавна установа културе „Херцег-фест", а покровитељ Туристичка организација Херцег Нови.