Naslovna220322Синоћ је у галерији “Јосип Бепо Бенковић” отворена аудио изложба “Јасеновац.Логор смрти-земља живих” која ће трајати до 01. априла.

Аутори су искористили нови приступ приказивању историјских дешавања како би потресним причама, снажим аудио доживљајем и амбијентом посјетиоце смјестили у средиште страдања, упознали их са јасеновачком трагедијом и стравичним патњама свих жртава – Срба, Рома, Јевреја и антифашиста различитих националности.
Изложбу је отворио предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, поручујући да она, евоцирањем страдања јасеновачких жртава и храбро гледајући истини у очи, позива на будност и борбу против национализма, сегрегације и дискриминације, а то је оно што сви дугујемо жртвама и будућим генерацијама.
“Конструктивно сјећање на трагедију у Јасеновцу доприноси прихватању и помирењу који су кључни за односе у нашем региону, за постизање шире друштвене промјене, изградњу демократских и одговорних друштава, али и као гаранција мира. Зато је ова изложба важна – јер буди саосјећање, које је моћно оружје против зла и мржње” казао је Катић.
Један од аутора, Богдан Шпањевић нагласио је да је циљ изложбе „да заједно побјегнемо из логора Јасеновац“.
“У метафоричном смислу, када су у априлу 1945. године логораши пробили жицу, пробили капију и избили на слободу, они су физички побјегли из логора. Ако остајемо у мржњи, остајемо у духу таме, метафорички остајемо у логору који нас је заточио да мрзимо. Уколико желимо да се ослободимо, да надвладамо и побједимо Јасеновац и да закорачимо у свјетлост, морамо да изађемо из тих окова и обруча у које нас везује концепт Јасеновца”, објашњава аутор.
Како је казала директорица Јавне установе “Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић”, Славица Божовић, изложба „Јасеновац – логор смрти, земља живих“ представља умјетничку интерпретацију историјских догађаја и стварних података и кроз другачији концептуални приступ представља судбине жртава Јасеновца.
“Мултимедијални садржај омогућује посјетиоцу да кроз приче о страдалима у овом логору обликује ново сјећање и лични доживљај страдања из којег се рађају љубав и саосјећање, умјесто мржње и страха. Ко не памти, поново проживљава”, истакла је она на свечаном отварању.
Изложба одговара на питање како сачувати сјећање на геноцид и како индустрију заборава и технологију ставити у службу сјећања, оцијенила је Гордана Крцуновић у име “Матице Српске - Друштво чланова у Црној Гори”, чији херцегновски огранак је иницирао организацију изложбе. Она је казала да се, кроз својеврсни литургијски концепт геноцида у Јасеновцу којим се његује изворни однос према истини, стварности и жртви, појављује земља живих.
Како је додала, природно је да ова изложба буде уприличена у Херцег Новом, граду у којем су траг оставила два колосална стуба културе памћења Андрић и Његош, јер је њена тема колективно памћење.
Отварању изложбе присуствовали су конзул Републике Србије у Херцег Новом, Зоран Дојчиновић, предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур и општински секретар за туризам, економски развој и предузетништво Ненад Витомировић.
Изложбу “Јасеновац.Логор смрти-земља живих” ће заинтересовани посјетиоци моћи ће да погледају до 01. априла у периоду од 08 до 19 часова радним данима и суботом.

Аутори су Дарко Николић и Богдан Шпањевић. Изложба је развијена у сарадњи са стручњацима Музеја жртава геноцида из Београда, као партнером на пројекту који је финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ко-продуцент је “Галерија Штаб” из Београда. Изложба у Херцег Новом се одржава у организацији ЈУ “Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић”, у продукцији дигиталне агенције “NextGame” из Београда, а уз подршку “Матице Српске - Друштво чланова у Црној Гори”.