nsl reload2Општине Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва, у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој, расписују Конкурс невладиним организацијама за предају приједлога пројеката у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2).

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2) званично је почео са реализацијом 1. јануара 2021. године, као наставак претходне фазе ReLOaD програма, која је успјешно завршена у децембру 2020. године. Програм се спроводи у шест земаља и територија Западног Балкана до краја 2024. године, а финансира га Европска унија из средстава Multi-Country Civil Society Facility, уз кофинансирање UNDP-a и локалних самоуправа које ће бити обухваћене програмом.
Основна намјера програма је да се одржи транспарентан, развојно оријентисан и пројектни приступ финансирању НВО из буџета JLS, који доприноси остваривању локалних приоритета у складу са стратегијама развоја, наведено је у Конкурсу.
Општине Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва (кластер „Coastal Mates“) и програм ReLOaD2 позивају невладине организације са територија ових локалних самоуправа да доставе приједлоге пројеката који су у складу са развојним циљевима локалних самоуправа из сљедећих приоритетних области: заштита животне средине, социјална инклузија и заштита, родна равноправност, омладинска политика и култура.
Износи средстава за одобрене пројекте ће бити од 7.000 до 12.000 еура (за дио Конкурса за НВО), односно од 2.000 до 5.000 еура (за дио Конкурса за тек основане НВО и НВО које се баве младима) по пројекту.
Како стоји у Конкурсу, једна НВО може поднијети више пријава, од којих само за једну могу бити додијељена средства. Имајући у виду да су средства ReLOaD2 програма у Црној Гори ослобођена плаћања пореза на додату вриједност (ПДВ), износе буџетских ставки треба планирати и исказати без ПДВ-а за оне трошкове/услуге за које је предвиђено плаћање ПДВ-а.
С обзиром да ће током укупног, трогодишњег, трајања програма ReLOaD2 бити реализовано више конкурса за пројекте, максималан новчани износ средстава која могу бити додијељена за имплементацију пројеката једној невладиној организацији током укупног трајања ReLOaD2 програма је 60.000 еура. UNDP задржава право да не додијели сва расположива финансијска средства у случају да пројектни приједлози не задовољавају задате критеријуме.
Дужина трајања сваког пројекта може бити од 7 до 10 мјесеци (за дио Конкурса за НВО), односно 5 до 8 мјесеца (за дио Конкурса за тек основане НВО и НВО које се баве младима). Изабрани пројекти се морају реализовати у периоду од јуна 2022. до краја марта 2023. године, односно од јуна 2022. до 31. јануара 2022. (за тек основане НВО и НВО које се баве младима).
Учешће у овом јавном позиву је отворено, на једнаким основама, за све формално регистроване невладине организације (удружења или фондације) са сједиштем на територији локалних самоуправа Котор, Тиват, Будва и Херцег Нови. Уколико невладина организација са територије једне локалне самоуправе кластера „Coastal Mates“ жели реализовати дио или све пројектне активности на територији друге локалне самоуправе кластера, мора склопити партнерство са невладином организацијом регистрованом на територији локалне самоуправе у којој се жели реализовати пројекат.
Све заинтересоване невладине организације могу пронаћи детаљне информације о условима пријаве и критеријумима за финансирање пројеката у Смјерницама за апликанте у оквиру Конкурса.
Уколико невладина организација са територије једне локалне самоуправе Кластера Coastal Mates жели реализовати дио или све пројектне активности на територији друге локалне самоуправе кластера, мора склопити партнерство са невладином организацијом регистрованом на територији локалне самоуправе у којој се жели реализовати пројекат.
Све заинтересоване невладине организације могу пронаћи детаљне информације о условима пријаве и критеријумима за финансирање пројеката у Смјерницама за апликанте у оквиру Конкурса.
Документацију за пријаву на Конкурс за кластер „Coastal Mates“ можете преузети од 29. марта 2022. до 25. априла 2022. Године, слањем захтјева са називом заинтересоване организације на e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са веб-странице локалних самоуправа или лично преузимањем на архиви грађанских бироа општина Херцег Нови (адреса Трг Маршала Тита број 2), Тиват, Котор и Будва.
У циљу упознавања потенцијалних апликаната у вези са позивом, начином пријављивања, критеријумима и осталим детаљима, у локалним самоуправама Котор, Тиват, Будва и Херцег Нови ће бити организовани „Инфо дани“. Инфо дан у Херцег Новом заказан је за 01. април (петак), од 11 до 12 часова, у малој Сали Општине Херцег Нови. Дан раније, 31. Марта биће одржан у Будви, Котору и Тивту.
На Инфо данима ће сви потенцијални апликанти и представници организација, добити информациије о наученим лекцијама и најчешћим грешкама апликаната на претходним ReLOaD Конкурсима, као и информације и упутства о попуњавању пријавног пакета докумената за објављени ReLOaD Конкурс.
За вријеме трајања Конкурса, заинтересованим НВО представницима/цама ће бити организована обука и омогућена и менторска/савјетодавна подршка ReLOaD консултанта у припреми и финализацији пројектних приједлога и припадајућих образаца. Подршка ће бити доступна само пријављеним НВО представницима/цама, који су се обратили за подршку ReLOaD пројектном тиму за вријеме трајања овог Конкурса путем мејл адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .
Питања у вези са јавним позивом се могу поставити и путем e-mail адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са назнаком за ReLOaD пројекат, до 24. априла 2022. године. Одговори на питања ће бити достављени у писаној форми у року од три радна дана од дана пријема питања.

Рок за предају апликација је 27. април 2022. године, у периоду рада грађанског бироа за сваку општину.
Пријавни сет од по једног примјерка обавезне документације и једног примјерка додатне документације у штампаном облику и једног електронског примјерка цјелокупне документације доставља се у затвореној коверти препорученом поштом или лично током радних дана (понедјељак – петак), на адресе локалних самоупава.
На коверти се ставља назнака „Конкурс за расподјелу средстава невладиним организацијама – за ReLOaD2 пројекат” и „Не отварати прије званичног отварања”. На полеђини коверте наводи се назив и адреса апликанта и пуни назив пројекта којим конкурише. Апликације достављене након наведеног рока биће разматране једино у случају да поштански жиг указује на датум слања прије званичног истека рока.
Сви апликанти који су предали пријаве на Конкурс, који су прихваћени или одбијени, биће обавијештени у писаној форми о одлуци у вези са њиховим приједлогом пројекта најкасније у року од 30 дана од дана затварања јавног позива. Резултати ће бити објављени на: www.me.undp.org и wеб-страницама локалних самоуправа. Организације чији пројекти буду одобрени ће бити дужне да их преведу на енглески језик и доставе донатору након потписивања уговора.
Документацију за Конкурс за НВО можете преузети овдје
Документацију за конкурс за тек основане НВО и НВО које се баве питањима младих можете преузети овдје
Често постављана питања и најчешће грешке при аплицирању можете преузети овдје
Текст Конкурса преузмите овдје