NAsHAPS06042022

Једанаест представа биће одиграно у Херцег-Новом од 15. до 30. априла, у оквиру Херцегновских априлских позоришних свечаности - ХАПС, које ће бити одржане 27. пут под слоганом „Позор иште позориште“.

На радост публике, ХАПС је, након двије године радиjског формата, „изашао из карантина“ и на новску сцену доноси девет представа за одрасле и двије за дјецу, а пратећи програм је изложба „За здраву Болницу Мељине“.

Фестивалску и позоришну завјесу подићи ће представа „Примадоне“ у режији  Ирфана Менсура, са Радом Ђуричин и Тањом Бошковић у главним улогама.

Генерални покровитељ фестивала је Општина Херцег-Нови, а организатори Јавна установа културе „Херцег фест“ и „Херцегновско позориште“.

Правог позоришта нема без публике, поручила је секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало на конференцији за новинаре у Дворани Парк, на којој је представљен програм ХАПС-а.

Истичући значај физичког сусрета публике са глумцима, она се сјетила чувеног редитеља, професора и академика Дејана Мијача, и цитирала његове ријечи: „Позориште иде директно од човјека човјеку. Све остало није позориште, то је сурогат...Тражи се будан саучесник, који има огромну пажњу и огромну проницљивост. Јер узалудна би била игра оног првога, који се зове актер, да не изазива бурно или емотивно, или какво год хоћете, а онда и свјесно учешће оног другог.“

HAps20220604Замбелић Пиштало се осврнула на истраживање културних потреба и пракси спроведено у протеклој години, које је показало јасну потребу грађана Херцег-Новог за већом заступљености квалитетних позоришних представа у културном животу града. Управо из тог разлога, како је казала, Општина је преко Секретаријата за културу и образовање ове године фестивал подржала са око 20 хиљада еура.

Позвала је љубитеље позоришта свих узраста да буду дио овогодишњег ХАПС-а, додајући да ће средиште дешавања бити у Дворани Парк.

„У представама ове године глумиће неке од позоришних звијезда региона, дугогодишњи носиоци главних улога, позоришни педагози, као и звијезде у успону, али и нове представе, фестивалске побједнике и домаћу продукцију“, казала је уредница програма Милина Ковачевић.

Публика у Херцег-Новом ће бити у прилицо да се сусретне са познатим глумцима из земље и региона, попут Зијаха Соколовића, Марије Вицкоцвић, Мирјане Kарановић, Дубравке Дракић, Бранка Цвејића, Тање Бошковић, Раде Ђуричин, Душана Kовачевића, Милоша Пејовића.

Ковачевић је навела да су организатори 27. издања фестивала театра током креирања програма имали у виду двије године паузе, као и представе које су у међувремену одигране на сцени Дворане Парк, а које су показале да је публика жељна живих сусрета са позориштем.

Због обимног програма, организатори фестивала су припремили попусте до 20% на улазице, истакла је Ковачевић.

„Размишљали смо о томе како да формирамо прикладну цијену за улазнице. За основну цијену, која је приступачна и износи углавном 5 еура, осим за велике ансамбл представе, омогућили смо и куповину улазница са попустом, који се остварује доношењем одсјечка карте приликом куповине следеће“, објаснила је Ковечевић.

Директорица ЈУК „Херцег фест“, Гордана Поробић Крцуновић казала је да позориште јесте изворно сценски умјетнички догађај, али организатори ХАПС-а су у претходне двије позориште преселили на радио, чиме су успјешно одговорили на изазов и одржали континуитет фестивала. Тако су настале двије радио драме у сарадњи „Херцегновског позоришта“ и Радио-телевизије Херцег Нови, једна посвећена Мирку Комненовићу и друга „Краљ и каменорезац“ по тексту Вишње Косовић.

Предсједница Управног одбора „Херцегновског позоришта“, Витка Вујновић је најавила хуманитарну изложбу “За здраву болницу Мељине”. Како је казала, овај, пратећи програм фестивала показује да умјетност остаје прије и послије свега, а „позориште у свим приликама и неприликама, па и када нема своју кућу, као што је нема „Херцегновско позориште“, остаје уточиште“.

За визуелни идентитет побринуо се Војислав Килибарда из ЈУК „Херцег фест“, који је истакао да су плакат и слоган резултат заједничког рада ове установе и „Херцегновског позоришта“.

Комплетан програм 27. ХАПС-а погледајте и преузмите овдје.