Nas07042022aa

У Херцег-Новом је данас одржан сусрет са младима „Youth talks“, у организацији Амбасаде Француске у Црној Гори и Регионалне канцеларије за сарадњу младих, а уз подршку Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег-Нови.

Сусрет је отворио амбасадор Француске у Црној Гори, Кристиан Тимоније, поруком да је „младост дио наше заједничке будућности у Европској унији“.

Догађају у Дворани Парк присуствовало је тридесетак ученика новске Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић“, Гимназије Котор, Средње школе „Младост“ из Тивта и штићеници Дјечијег дома „Младост“ из Бијеле.

Они су имали прилику да о питањима ЕУ отворено разговарају са амбасадором Тимонијеом, представницима амбасада Чешке, Мађарске и Словеније, као и Регионалне канцеларије за сарадњу младих. Теме су биле демократске вриједности, интеркултурални дијалог, људска права и сарадња у мултикултуралном друштву.

07042022aaaaСусрет је уприличен поводом предсједавања Републике Француске Савјетом Европске уније, које је актуелно током ове године. У складу са утврђеним приоритетима предсједавања, Француска ће у наредном периоду имати за циљ да предузме акције и покрене више европских омладинских пројеката, навели су из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO), која је партнер француског предсједништва у области сарадње младих у региону Западног Балкана.

Како информишу, „Youth Talks“ жели да окупи младе људе узраста од 15 до 25 година, који долазе из различитих крајева Црне Горе и припадају различитим етничким, националним и вјерским групама. Догађај у Херцег-Новом је први у низу, а услиједиће сусрети у Улцињу, Пљевљима и Беранама.

"Главна карактеристика “Youth talks“ је отворена и интерактивна дискусија о темама које се тичу Европске уније са представницима амбасада ЕУ у Црној Гори и RYCO. Кроз јединствени програм активности слободног дијалога са замјеницима амбасадора држава чланица ЕУ, представницима француске амбасаде и локалне канцеларије RYCO, млади ће добити прилику да се директно обрате доносиоцима одлука и сазнају више о ЕУ, њеним вриједностима, као и доступним могућностима које им нуде организације као што је RYCO“, наводе организатори.

Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) је међувладина организација успостављена од стране премијера шест влада земаља Западног Балкана 2016. године у Паризу, са циљем да промовише дух помирења и сарадње међу младим људима у региону кроз програме омладинских размјена. Мисија ове организације огледа се у подршци иницијативама које промовишу помирење, регионалну мобилност младих и сарадњу, учешће у друштвеном и политичком животу, тежећи свеукупном јачању регионалних веза, као и доприносу свим реформским процесима у оквиру европског интеграционог процеса.

RYCO је од стране Европске уније препознат као важан и поуздан партнер у мисији унапријеђења процеса помирења кроз улагања у пројекте прекограничних размјена младих људи. RYCO је до сада подржао 110 пројеката и процјењује се да је око 25.000 младих људи из региона до сада учествовало у овим програмима.