01sasafuisaohnИзложба фотографија словеначког аутора Саше Фуиса отворена је синоћ у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ у Херцег Новом. Дјела из серијала „Поглед Unstaged“ донијела су пред новску публику сцене забиљежене на улицама широм свијета, које позивају посматрача да се ангажује и потражи скривено значење, емоцију и љепоту у свакодневним призорима и ситуацијама.

Изложба је наставак сарадње општина Херцег Нови и Ново Место, а организатори су установе културе два побратимска града, Јавна установа „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ и Долењски музеј.
Присутне је у име града домаћина поздравио предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, који је изразио задовољство приликом да се новска публика упозна са радом словеначког фотографа међународне репутације, као и због чињенице да је изложба резултат сарадње два града у области културе.
„Као што нас аутор вечерас позива да љепоту налазимо у свакодневним, наизглед обичним сценама и ситуацијама, тако је сарадња Новог Места и Херцег Новог подстакнута, између осталог, жељом да наши градови искористе велики потенцијал који постоји у личним сусретима и блиским односима међу људима.Управо добро разумијевање међу појединцима, а онда и установама и локалним управама, представља темељ вишедеценијске сарадње Новог Места и Херцег Новог. Сигуран сам да ће она и у наредном периоду генерисати различите пројекте и бити повод да се што чешће састајемо“, поручио је Отовић.
Директорица Долењског музеја, Јасна Докл Осолник, изразила је велику част и задовољство што се након шест година ова установа поново представља у галерији „Јосип Бепо Бенковић“, и то изложбом дјела аутора који потиче из Новог Места.
„Искористила бих ову прилику да вам се захвалим на могућности да опет сарађујемо. Захваљујем свима у Галерији, руководству и свим запосленима који су помогли у припреми, као и колегиници Катарини (Дајчман) која је кустоскиња изложбе. Мислим да ћете пронаћи у овим фотографијама нешто ново, нешто другачије и да ћете се добро осјећати“, казала је директорица Долењског музеја.
Аутор Саша Фуис објаснио је да су фотографије настале током путовања у периоду од око десет година, али не у оквиру професионалних ангажмана, већ у тренуцима када је користећи „свјетлост као језик“ фотографисао на улици, „за своју душу“.
„На фотографијама су сцене и приче које за посматрача имају спреман неки дијалог. Једну фотографију ви можете на два, три, четири начина интерпретирати и мислим да је добро да тако гледате на њих“, савјетовао је Фуис. Захвалио се на позиву и исказао срећу што је добио прилику да излаже у Херцег Новом.

Говорећи о поставци, кустоскиња галерије „Јосип Бепо Бенковић“, Јасмина Житник казала је да призори Саше Фуиса дочаравају естетику урбане средине и људског бића у њој, а његови кадрови се могу тумачити на више начина. Одређујући његове фотографије као експресионистичке и ангажоване, Житник је казала да аутор кроз избор кадрова, специфичног освјетљења, мотива и активности приказује живот, различите друштвене слојеве и нуди одговор на питање шта је човјек.
„Човјек је биће које је заузело и прошло велике градове, које је подигло небодере, установило финансијске центре, створило моду и умјетност, али и велику неједнакост у смислу имања и преживљавања. То је оно што налазимо на фотографијама Саше Фуиса, једну цјелину антрополошку, па и етнолошку, хуманистичку без сумње“, казала је Житник.
Отварању су присуствовале и секретарке за културу Новог Места и Херцег Новог, Сандра Боршић и Ана Замбелић Пиштало.
Изложбу „Поглед Унстагед“ можете погледати током маја, радним данима и суботом од 08 до 19 часова.