nas30052022aaa

Први сусрет дјечјих хорова „Поред мора, пјевати се мора“ окупио је синоћ у Херцег-Новом више од 200 малишана из седам градова региона и вратио дјечију пјесму на новску културну сцену.

Пјесмом су радост ширили: „Звјездице“ из Подгорице, хор Основне школе ,,Милија Никчевић“ из Никшића, „Бубамарац“ из Требиња, „Шарени вокали“ из Сомбора, „Вивак“ из Сремске Митровице, хор Дечијег културног центра Београд из Београда, као и домаћини из Херцег-Новог, „Цвркутићи“.

Низали су се стихови Душана Радовића, Драгана Радуловића, Пера Зубца и многих других, а пјесма и игра су се са сцене врло брзо преселиле у публику. Вече је почело и завршило заједничким наступом свих хорова, у уводном дијелу химном фестивала „Приморска“ Петра Краљевића, а за крај поруком „Дјеца су украс свијета“ кроз стихове Љубивоја Ршумовића.

Добродошлицу у име града Херцег-Новог пожељела је секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало, истичући да је овај сусрет настао из жеље да Херцег Нови има фестивал за најмлађе, који ће на најљепши начин афирмисати дјечје стваралаштво.

„Сусрет „Поред мора, пјевати се мора“ осмислили смо полазећи од тога да су креативност и стваралаштво важан дио укупног развоја дјетета, а да умјетност има изузетну васпитну моћ. Пружајући дјеци прилику да упознају и искажу своје могућности, сигурна сам да ћемо додатно подстаћи њихово стваралачко изражавање, али и помоћи да спознају како се кроз културу, комуникацију и креативно дјеловање оплемењују емоције и шире видици. Додатно, ова манифестација представља наставак активности на афирмацији Херцег-Новог као града по мјери дјетета и дестинације за породични одмор“, казала је Замбелић Пиштало.

Захваљујући се свима који су допринијели организацији, а посебно хоровима који су се одазвали нашем позиву, Замбелић Пиштало је изразила наду да ће сусрет дјечјих хорова постати традиционалан.

Посебно је истакла чињеницу да назив фестивала и химна „Приморска“ коју је снимио хор „Цвркутићи“, представљају омаж Петру Краљевићу, херцегновском мултиинструменталисти, композитору и текстописцу.

„Како је сам Петар рекао за ову пјесму, она је писана за младе нараштаје, али ни старијима не би била сувишна као лекција, и музичка и етичка – баш као и овај фестивал“, казала је секретарка за културу и образовање.

Присутнима се обратио и Данијел Прашчевић, дугогодишњи пријатељ и кум Петра Краљевића.

„Да је постојало краљевство музике, Краљевић би у њему сигурно био краљ. Да је којим случајем гитара могла да бира, ја вјерујем да би изабрала Петра. Да је којим случајем смијех могао да лијечи, Петар би био исцјелитељ. Али, у стварном свијету, суженом између трепавица, Петар није био човјек кога је свијет разумио. Надамо се да ће га свијет у којем је сада много боље разумјети од овога из којега је прерано отишао“, рекао је Прашчевић.

Диригенткиња хора „Цвркутићи“ и координаторка пројекта, Лидија Ивановић није крила радост због успјешног првог издања манифестације: „Мени је срце до свемира порасло. Хвала дивној дјеци која су наш град увеселила пјесмом, радошћу, осмјехом, али и умором који су војнички издржали. Захваљујем се Секретаријату који је препознао у овом спектаклу нешто племенито, овим ћемо сви научити да бити добар заиста није лоше, само то треба препознати и његовати“.

Покровитељ Сусрета аматерских дјечјих хорова „Поред мора, пјевати се мора“ је Општина Херцег-Нови, а организатор Секретаријат за културу и образовање, уз подршку Туристичке организације Херцег Нови.

Партнери манифестације су: хотел „Lighthouse“, Јавна установа културе „Херцег Фест“, Херцегновско позориште, компаније „Blue line“ и „Дрвомонт“, бродови „Пајо“, цвјетни центар „Зожета“, Иван Пеулић, „Акустика Цицак“, Волонтерски центар Херцег-Нови и волонтери Црвеног крста Херцег-Нови, новска предузећа „Комунално стамбено“ и „Чистоћа“ и Радио-телевизија Херцег-Нови.