Nas16062022

Потковичаста кула, која је затворена од 1986. године, и бастион Светог Јеронима (Трновац) ће у наредном периоду бити предмет археолошких истраживања и конзерваторских радова, након чега ће услиједити и радови на реконструкцији, односно адаптацији, а све како би Стари град са својим утврђењима био додатно туристички валоризован.

Тим поводом, Потковичасту кулу и бастион Светог Јеронима обишли су предсједник и потпредсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић и Мирко Мустур, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић и архитекта и конзерватор, Срђан Марловић.

Општина Херцег-Нови је 2018. године аплицирала код ресорног Министарства са пројектом израде конзерваторског пројекта за Потковичасту кулу, која је очишћена претходних дана, и пројектом адаптације бастиона Светог Јеронима. За оба пројекта одобрено је око 50 хиљада еура, док ће недостајућа средства обезбиједити локална самоуправа.

Како је нагласио предсједник Катић током обиласка, велики је потенцијал простора који је годинама био запуштен, узимајући у обзир чињеницу да је Потковичаста кула затворена за посјетиоце од 1986. године. Он је нагласио да је један од циљева херцегновске локалне управе потпуна валоризација културно-историјских споменика, како би и домаћи и гости боље сагледали Стари град и његове зидине уз једну нову пјешачку туру.

–Усвојена су одређена рјешења амбијенталне расвјете, па ће кроз мјесец и по-два тај дио посла бити окончан, како би град био освјетљен на прави начин, што је недостајало да истакнемо сваки детаљ наших тврђава и Старог града – казао је Катић.

Након израде конзерваторског пројекта и адаптације простор ће бити приведен намјени, казала је секретарка Замбелић Пиштало, чиме ће Канли кула, преко пролаза бити повезана са Потковичастом, одакле се може доћи до Трга Белависта и даље Скалама Марка Војновића до тврђаве Форте Маре.

-Циљ је да се коначно ураде одређене интервенције у зони Старог града, како би Новљани били свјесни оног потенцијала којим располажу, а који је у претходном периоду био занемарен, истакла је Замбелић Пиштало и додала да у ресорном секретаријату очекују окончање пројекта до краја године, након чега ће бити послат Управи за заштиту културних добара на давање сагласности.

Археолошки надзор на овом пројекту ће вршити археолози Радмила и Ђорђе Ћапин, јер постоји могућност наиласка на одређене артефакте.

Архитекта и конзерватор, Срђан Марловић објашњава да се Потковичаста кула налази на статички најсигурнијем дијелу града, с обзиром да је цијела зидна маса калцификована и „на неки начин поново претворена у стијену“. Бастион Светог Јеронима се налази на историјском клизишту, гдје је градња забрањена још у вријеме Млетачке републике, па ће бити потребно извршити интервенцију на статичкој санацији објекта.

Марловић је нагласио да је потребно сагледати читав простор од Канли куле до Сат куле, јер је Херцег-Нови једна фортификациона монолитна цјелина коју чине утврђења и зидине Старог града.