UrosPredic01Дјела и биографија једног од најзначајнијих српских сликара реализма, Уроша Предића од синоћ су доступни публици у Херцег Новом, захваљујући изложби „Дакле, ви сте тај Урош Предић?“ која је отворена у галерији „Јосип Бепо Бенковић“.

Поставку чине 29 слика и цртежа, као и сегменти кроз које су представљени животни и стваралачки пут цијењеног умјетника. Публика има прилику да упозна Предића као портретисту, види један од само два аутопортрета која је насликао, цртеже по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену, а посебну пажњу привлачи дјело „Визија у облацима“, уз које је дата и репродукција слике са детаљним објашњењима које је аутор записао.
„Привилегија је, част и задовољство што публика у нашем граду има прилику да погледа дјела изузетне вриједности на којима је забиљежена и сачувана историја једног народа. Такође, ова занимљива поставка нас води кроз живот и карактер сликара за којег важи да није био само чувени умјетник, већ и велики човјекољубац“, истакао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић отварајући изложбу.
Катић се захвалио Народном музеју града Зрењанина, изражавајући наду да је ова изложба само једна у низу сарадњи институције која чува једну од највриједнијих умјетничких колекција у Војводини са новским установама културе. Како је навео, локална управа ће и убудуће бити подршка оваквим иницијативама, јер је Херцег Нови увијек отворен за сарадњу и размјену у области културе.
Он је подсјетио да је сарадња Херцег Новог и Зрењанина, након дуге паузе, прије три године поново оживјела када је караван Празника мимозе гостовао у том банатском граду, гдје су га „раширених руку дочекали пријатељи и обновљене су везе и познанаства који и данас трају, на обострано задовољство“.
„Желим вам да уживате у изложби дјела Уроша Предића, која, супротно утиску и предвиђању њиховог скромног аутора, већ деценијама „гледаоца заносе и одушевљавају, остављајући у његовој души трајни печат“, поручио је Катић.
Иако Урош Предић није волио гужве и знао је рећи да га „свечаности и параде не привлаче“, кад год се помене његово име или постави нека слика увијек настане гужва и свечаност, казала је историчарка умјетности Оливера Скоко, виша кустоскиња у Народном музеју Зрењанин која води бригу о легату чувеног сликара.

„Ово није само изложба о Урошу Предићу, ово је изложба о једном времену, о култури једног народа у трајању од безмало једног вијека“, рекла је Скоко, истичући да је Предић значаја, не само за културу свог народа, већ и за европску.
Она је подсјетила да је у основи поставке јединствен и драгоцјен Предићев легат који чува зрењанински Народни музеј, а премијерно је приказана поводом 160 година од рођења великог сликара.
„Изложбу је до сада видјело више од 60.000 посјетилаца. Неко би рекао да је то капацитет београдске Маракане и мени је драго такво поређење јер показује колико смо гладни културе, колико нам је она важна и колико треба дати шансу таквим догађајима, посебно када је повод име какво је Урош Предић. Нарочито ми је драго да то кажем овдје, у Херцег Новом, граду културе и великих стваралаца и зато сам заиста са великом радошћу прихватила позив“, казала је Скоко.
Она је посебно истакла однос Предића и Црне Горе, коју је сликар први пут посјетио 1899. године, на позив кнеза Николе да уради живопис за цркву Светог Василија Острошког у Никшићу.
„Предић није тада урадио живопис, али носи веома лијепе утиске из Црне Горе, посебно из Боке Которске“, рекла је Скоко и цитирала дио писма које је сликар из Боке послао мајци: „Прије једног сата стигох у овај скривени залив који је са свих страна опкољен високим брдима, утисак је такав да га не може ништа збрисати из памети ономе који га је видио“.
Говорећи присутнима о занимљивим детаљима који се односе на Предићев рад на осликавању Његошеве капеле на Ловћену, Скоко је навела дио из аутобиографије сликара, у којем каже да је за њега Ловћен „мјесто гдје се страхоте гледају насладом, гдје се љепоте уживају са потајном језом“.
„Публика новске градске галерије има прилику да види цртеже из најранијег периода сликара, цртеже по којима је радио иконе за срушену Његошеву капелу на Ловћену, портрете Краља Петра I и Краља Александра, као и Предићев аутопортрет, записала је поводом изложбе директорица Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“, Гордана Крунић, а њено обраћање прочитала је модераторка програма, Бранка Денда.
Крунић се захвалила Народном музеју из Зрењанина на сарадњи, а Општини Херцег Нови на подршци у организацији овог догађаја, уз поруку: „Надамо се да смо вечерашњом изложбом отворили компас и показали прави пут којим умјетност у Херцег Новом треба да иде“.
Отварању изложбе присуствовали су предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, потпредсједник Општине, Мирко Мустур, конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговић, секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Василије Ћуковић.
У суботу, 02. јула од 20 часова кустоскиња Оливера Скоко уприличиће стручно вођење кроз поставку, а изложбу „Дакле, ви сте тај Урош Предић?“ можете погледати до 14. августа, сваког радног дана и суботом.
Организатор је Јавна установа „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ у сарадњи са Народним музејем из Зрењанина, а уз подршку Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови.