nas08072022

У недјељу 10. јула на Канли кули ће отпочети 39. Дани музике концертом најстаријег пјевачког друштва у нашем региону - Српског пјевачког друштва „Јединство“ 1839. из Котора, а под диригентском палицом Мр Михајла Лазаревића. Након отварања, током наредних 10 дана услиједиће још 7 концерата врхунских музичара из Европе, Сјеверне Америке и Азије.

Умјетнички директор фестивала, меастро Борис Краљевић истакао је задовољство на данашњој конференцији за новинаре сарадњом Савјета фестивала, ЈУК „Херцег фест“ и Општине Херцег-Нови, који су заједничким трудом и жељом одржали континуитет одржавања фестивала у отежаним условима због пандемије током претходне двије године.

-Као што је казала предсједница Савјета фестивала Милена Лучић током јучерашње сједнице, град Херцег-Нови може и мора бити поносан на умјетничка достигнућа у прошлости и садашњости и тим прије је на свима нама још већа одговорност да то његујемо и унаприједимо, казао је меастро Краљевић, а потом и представио програм овогишњих „Дана музике“.

Према ријечима Лучић, Херцег-Нови није само град природних љепота, већ и град културе, традиције и спорта. Овакви догађаји нису само културне манифестације, већ и туристичке, нагласила је и овом пригодом упутила честитку ПВК „Јадран“ који данас пуни 100. година.

Секретарка за културу и образовање Општине Херцег-Нови, Ана Замбелић Пиштало је истакла да „Дани музике“ јесу фестивал од значаја за град, али и да би Министарство културе и медија требало да пружи већу подршку, а све како би овај културни догађај био уврштен у календар манифестација које се одржавају на територији цијеле државе.

-Када говоримо о подршци Општине, она ниједне године није била упитна. Ми смо у претходном периоду спровели истраживање културних пракси и потреба наших суграђана, желећи да знамо које манифестације и фестивале треба значајније да подржимо, а које нове би требало осмислити и реализовати у Херцег-Новом. У том контексту, „Дани музике“ су препознати као манифестација која и у наредном периоду треба да буде значајно подржана од стране локалне управе, казала је Замбелић Пиштало.

Према ријечима директорице ЈУК „Херцег фест“ Гордане Поробић Крцуновић, „Дани музике“ су још један од фестивала који промовише и његује вриједности високе културе, „за коју на жалост има све мање простора и све је мање видљива“.

-Захваљујући сјајним селекторским подухватима у претходном периоду нашег маестра Краљевића, интересовање за класичну музику расте, публика је све бројнија, а вјерујем да ће се то потврдити и на отварању у недјељу вече, поручила је Поробић Крцуновић.