EYCA11072022

Општина Херцег-Нови и Секретаријат за културу и образовање позивају све младе људе из Херцег-Новог старосне доби 18-25 година да се пријаве на отворени позив за пријаву учесника/ца другог Међународног “EYCA Educo Camp-a”.

Овај догађај ће окупити 30 младих људи из Црне Горе и других европских земаља, биће реализован у периоду од 12. до 15. августа у Андријевици. Намијењен је онима који желе да сазнају више о програмима мобилности на европском нивоу, демократији и потреби за већом партиципацијом младих људи, људским правима, меким вјештинама, медијској писмености, као и процесу дигитализације и заштите података на интернету.

Позивамо све заинтересоване младе људе да попуне Google формулар и пошаљу своју пријаву, те на тај начин буду у прилици да обезбиједе себи мјесто на тродневном дружењу у Андријевици.

Позив је отворен до 25. јула у 16 часова, а селекција ће бити направљена на основу мотивационих писама пријављених. Све логистичке трошкове догађаја (превоз, исхрана и смјештај) сносе организатори.

Тродневни едукативни семинар којим ће бити обиљежен 12. август, Међународни дан младих, организује пројектни тим Европске омладинске картице (EYCA), уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори.

„Позивамо све младе људе да се пријаве и дио љета искористе за стицање нових знања, искуства и познанстава. Поред референтних предавача из разних области, све учеснике у поподневним сатима очекују и бројне забавне активности, као што су филмске пројекције, спорт и друштвене игре“, поручују из пројектног тима.

Пројекат Европске омладинске картице (EYCA) у Црној Гори спроводи НВО „Центар за омладинску едукацију“ уз подршку и покровитељство Министарства спорта и младих, а један од партнера је Општина Херцег-Нови. 

Европска омладинска картица (EYCA) је друштвено одговорни програм који младим људима (13-29 година) омогућава улазак у свијет информација, мобилности, неформалне едукације, умрежавања на националном и европском нивоу, као и коришћења великог броја повластица у Црној Гори (кроз партнерство са више од 270 компанија) и Европи (више од 70.000 компанија). Имплементација овог пројекта усаглашена је са циљевима које препознаје Средњорочни план рада Владе Црне Горе (2022-2024), Закон о младима, Стратегија за младе (2017-2021) и Европска омладинска стратегија (2019-2027). До сада је у Црној Гори дистрибуирано више од 25.000 бесплатних картица.

Први Међународни “EYCA Educo Camp” организован је у августу 2021. године, а детаљније информације су доступне на https://www.omladinskakartica.me/vijesti/zavrsen-i-medunarodni-eyca-kamp