NSL03082022Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал биће одржан 35. пут од 22. до 28. августа 2022. године, под слоганом „Ми смо дјеца филма“.

Публика ће имати прилику да ужива у филмским остварењима у оквиру пет селекција, три такмичарске - дугометражног играног, документарног и студентског филма, и двије вантакмичарске - Кино Европа и програм Мреже фестивала Јадранске регије.
Програмска концепција овогодишњег, јубиларног издања фокусирана је на филмове региона, у циљу својеврсног омажа оснивачима и првом фестивалском издању.
Са циљем да фестивалски живот буде видљив и вибрантан, филмови ће бити приказивани на четири локације на отвореном: на тврђавама Канли Кула и Форте Маре, у дворишту Куће нобеловца Ива Андрића и амфитеатру Дворане Парк, испред палате Буровина. На овај начин се наставља позиционирање фестивала као релевантног културног догађаја за све грађане, али и снажног елемента богатије туристичке понуде, посебно имајући у виду да су специфичне локације на којима се одржава дио богатог насљеђа града.
Селекторка програма играног филма и програмска директорка Фестивала је продуценткиња Јелена Мишељић, селектор програма документарног филма редитељ Сеад Шаботић, селекторка студентског филма сценаристкиња Маја Тодоровић, а остварења у оквиру програма Мреже фестивала Јадранске регије селектовао је редитељ Иван Бакрач.
На Канли Кули биће приказани филмови селектовани у оквиру такмичарског програма дугометражног играног филма. Овогодишњи фокус програма је на промоцији регионалне кинематографије, посебно отварајући простор за филмове који његују аутентичан умјетнички сензибилитет, храбар приступ друштвеној стварности, филмском језику и продукцији, са акцентом на представљању пресјека савремених поетика и израза.
Кад је ријеч о дугметражном филму, нетакмичарска селекција је Кино Европа, у оквиру које ће на тврђави Форте Маре бити приказани најуспјешнији art-house дугометражни играни филмови етаблираних аутора и ауторки, односно филмови приказане и(ли) награђени на престижним европским филмским фестивалима.
Такмичарска селекција документарног филма обухвата 25 краткометражних документараца из цијелог свијета, фаворизујући креативне документарце. Креативни ауторски приступ има предност над темом, личностима, догађајима, мјестима, појавама или идејама третираним у филму. Програм ће бити одржан у дворишту Куће Ива Андрића.
Такмичарска селекција студентског филма обухвата краткометражне студентске филмове (игране, документарне, екперименталне, анимиране), аутентичног ауторског приступа и храбрих визија. У селекцији се разматрају школе из Југоисточне Европе, са посебним освртом на академије и факултете из региона. Програм ће бити одржан у амфитеатру Дворане Парк, испред палате Буровина.
Мрежа фестивала Јадранске регије (Network of Festivals in the Adriatic Region) је први пројекат ове врсте око којег су се удружили Сарајево Филм Фестивал, Загреб Филм Фестивал, Фестивал ауторског филма I Филмски фестивал Херцег Нови, у циљу сарадње у програмима и промоцији најрелевантнијих регионалних фестивала. Мрежу фестивала Јадранске регије подржала је Креативна Европа. Филмови селектовани у оквиру овог програма биће приказани на тврђави Форте Маре.
Поред филмског програма, 35. издање Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро Филм Фестивала посветиће посебну пажњу пратећим, посебно едукативним садржајима, у циљу анимације нове публике, као и промоције укупне важности кинематографије.
Покровитељи 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег-фест“.