GASFКонцертима свјетски познатих гитариста Томија Емануела и Влатка Стефановског на позорници Канли куле вечерас ће почети 16. издање Guitar Art Summer Fest-а. Поред спектакла на отварању, овогодишње издање доноси седам бесплатних концерата на Тргу од музике у Старом граду, радионице у оквиру сегмента Гитарске интерграције, као и изложбу Guitar Visual Art.

Планетарно један од најбољих музичара на акустичној гитари, Томи Емануел рекао је да је послије двогодишње пандемије срећан што се свијет полако враћа у нормалу.
„Заиста је задовољство бити овдје. Захваљујем Бошку што нас је позвао, јер је ово предивно мјесто. Надам се да ће сви уживати у концерту, радујем се што ћу свирати пред свима“, казао је кратко Емануел и умјесто говора одсвирао једну аустралијску нумеру.
Легендарни балкански гитариста Влатко Стефановски изразио је задовољство што је поново у Херцег Новом и други пут наступа на новском фестивалу гитаре, овог пута са Крагујевачким академским оркестром акордиониста.
„Прије три-четири године позвао ме вођа Крагујевачких акордиониста. Они углавном свирају класичну музику, и кад почну да свирају класику на тим инструментима, звук је фасцинантан, количина енергије која излази из тих људи и инструмената је невјероватна, тако да за тренутак њихове хармонике звуче као Бахове оргуље“, навео је Стефановски.
Покровитељ фестивала традиционално су Општина Херцег Нови и локална Туристичка организација, партер ЈУК „Херцег-фест“, а подршка је ове године стигла, између осталих, и од Амбасаде Аустралије и Делегације Европске уније у Црној Гори.

Издвајајући средства за реализацију, Општина Херцег Нови, односно Секретаријат за културу и образовање гради континуирану подршку фестивалу гитаре, који у широкој лепези манифестација током љета у Херцег Новом, Гуитар Арт Суммер Фест заузима посебно мјесто, казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало. Посебно је указала на пратећи сегмент фестивала, Гитарске интеграције, радионице које воде истакнути умјетници гитаре, а које се реализују са младим снагама из Херцег Новог и музичких школа из Црне Горе.
Како је казао директор фестивала Бошко Радојковић, програм је реорганизован због дана жалости у Црној Гори, па посјетиоце на Канли кули очекују два концерта у оквиру једне вечери.
„Еманел је први пут у Херцег Новом и од када сам почео да правим фестивал овдје 2006. имао сам жељу да га доведемо. У Београд смо га довели 2007. и жељели смо одмах и у Херцег Нови, али није био шансе, зато што је из Аустралије и у августу је увјек тамо одржавао концерте. Због ковида његови концерти су одгађани па смо сада добили прилику да га доведемо“, рекао је Радојковић.
У оквиру програма фестивала у галерији „Суе Рyдер“ ће вечерас у 20 часова бити отворена изложба Гуитар Висуал Арт, а ове године је приређују херцегновски умјетници Витка Вујновић, Вања Берберовић и Борис Шуберић.
Више информација о програму и утисцима учесника јучерашње пресс конференције можете наћи на: https://rthn.co.me/guitar-art-summer-fest-razmjena-kreativnih-uticaja-gradova-i-ljudi/