NSL170822Виртуозни наступи свјетски познатог гитаристе Томија Емануела и балканског велемузичара Влатка Стефановског, заједно са Крагујевачким академским оркестром акордеониста, на најспектакуларнији начин обиљежили су синоћно отварање 16. издања „Guitar Art Summer Fest-a”.

Све до поноћи, многобројни Новљани и туристи из свих крајева свијета, имали су прилику да уживају у јединственом сусрету врсних умјетника, на простору култне позорнице тврђаве Канли кула.
„Канли кула је вечерас епицентар гитарске умјетности нашег региона“, поручио је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, отварајући Фестивал.
Он је поздравио љубитеље музике, представнике амбасада, као и уважене госте, те исказао велику захвалност „Guitar Art Festivalu” и директору Бошку Радојковићу.
,,Тим ове манифестације, из године у годину, вриједно, професионално и организовано ради, улажући љубав према музици и нашем граду, у сваки сегмент програма. Са великим успјехом, успијевају да у фестивал интегришу, не само разноврсне концерте, већ и едукацију младих гитариста и визуелну умјетност. Данас, 16 година од првог издања, можемо се похвалити да Херцег Нови има један од најзначајнијих фестивала гитаре у региону,” казао је Катић.
Секретар при аустралијској амбасади, Крис Вотсон, као представник партнера који је подржао организацију овогодишњег фестивала, захвалио се домаћинима на гостопримству и искористио прилику да најави наступ свог земљака, врсног Томија Емануела.
Емотивно извођење пјесама разних жанрова, као и представљање хитова са албума ,,Најбоље од Томија", одушевили су публику на Канли кули, која је такође помно слушала музичарове монологе у паузама наступа. Током сабирања утисака након перформанса, умјетник се осврнуо и на актуелну ситуацију у нашој земљи.
,,Веома ми је жао што је концерт био одложен због трагедије која се догодила и искористио бих прилику да изразим саучешће породицама преминулих. Све што желим је да уживате у мојој музици и учиним ваш живот љепшим. Наступ је протекао у сјајној енергији. Публика са Балкана има посебну страст, и савјетујем вам да се не мијењате. Иако не могу да причам ваш језик, моја музика ме повезује са вама," поручио је Емануел и додао да је у односу на 2007, када је први посјетио, наша земља доживјела велику трансформацију. Открио је и да је на дан наступа успио да се окупа у Плавој шпиљи, надомак Луштице. 

Захваљујући ,,Guitar Art Summer Fest-u”, гитариста Влатко Стефановски и Крагујевачки академски оркестар акордеониста, обновили су сарадњу и приредили наступ за памћење. Диригент оркестра Предраг Костовић изјавио је да су позитивно изненађени организацијом и посјетом.
,,За нас је била част да наступимо и представимо Крагујевац у Херцег Новом. Ово је фестивал који његује и открива праве вриједности. Када су посјетиоци одушевљени, то је права ствар. Вјерујте, ова два дана су била и прелијепа и пренапорна. Надам се, када сјећања будемо сложили у неке ,,фиоке”, да ће ово бити једна драга успомена", испричао је Костовић.
Да су манифестације оваквог типа од изузетног значаја, потврдио је и Стефановски, који је појаснио да му је велико задовољство што је имао прилику да свира на Канли Кули, борави у Херцег Новом и ужива у морском амбијенту. Осим сусрета са многобројним гледаоцима, македонског гитаристу је фестивал након десет година поново спојио са Томијем Емануелом.
,,Фино смо се испричали ова два, три дана. Стварно, размијенили смо много тога. Ми смо стари пајташи,” казао је Влатко, чија је синоћна изведба пјесме ,,Још не свиће рујна зора" на домаћу публику оставила посебан утисак.
,,То је једна од најљепших црногорских пјесама. Знате због чега волим да свирам ту ствар? Моја мајка је обожавала ту пјесму и од ње сам је научио. То је прекрасна пјесма и потрудио сам се да је аутентично одсвирам," закључио је Стефановски.

Guitar art summer fest трајаће до 20. августа, а до краја фестивала ће на Тргу Мића Павловића у Старом граду, популарном као тргу од музике, наступити Дуо Дуенде и Петар Добричанин, затим Александар Бубања, Ценк Ердоган, Тамара Јокић и Душан Поповић Липовац, па у финалу Рафаел Агуирре и у оквиру традиционалних „Гитарских интеграција“ најбољи професори, ученици и студенти класичне гитаре у Црној Гори. Улаз на концерте на Тргу Мића Павловића је бесплатан.