NSL29082022Grand Prix 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала, Велика златна мимоза припао је филму “Стриц” редитеља Давида Капца и Андрије Мардешића, “за подсјећање да свака нација има свог оца, али и стрица”.

 Овом филму је припало и посебно признање, плакета “Зоран Живковић”.
„Да се изразим фудбалским ријечником, ово је била група смрти, као Реал – Барса, Интер – Милан, најјачи клубови свијета, и да смо ми у таквој конкуренцији добили награду, мени и даље није јасно како се то догодило. Најважнија ствар од свега је да већина људи у тој конкуренцији јесу дебитанти, људи који су снимали прве филмове и то су опасни, озбиљни, јако добри филмови. Они долазе и то је најбоље од свега што се догађа у кинематографији нашег региона“, поручио је један од редитеља, Андрија Мардешић.
Он се захвалио коредитељу Давиду Капцу, њиховим породицама, филмској екипи, публици и жирију, а након преузимања Велике златне мимозе прокоментарисао: „Ово ми је можда најближе Оскару што ћу добити икада у животу“.
Златна мимоза за најбољу режију припала је Соњи Тарокић за филм “Зборница”, уз коментар жирија: “кад напустиш учионицу, често завршиш у зборници”.
„Огромна захвалност жирију што одлучили да нам дају ову прекрасну награду. Јако сам срећна и хтјела бих да се захвалим цијелој екипи филма, мислим да је на овом пројекту, више него игдје, било јасно колико је тимски рад потребан редитељу, а поготово се желим захвалити нашим дивним глумицама које су вечерас са вама на додјели“, навела је у својој поруци Соња Тарокић.
Награда за најбољи сценарио додијељена је Тањи Шљивар и Милици Томовић за филм “Келти”, у којем је понуђен, како стоји у образложењу, “маргарин за рођендански сендвич, бугарски виски за родитеље и бенсендин за цијело друштво”.
Тања Шљивар се захвалила косценаристкињи и редитељки филма, Милици Томовић, за 15 година дружења, пријатељства и подршке, као и жирију на признању „које јој је омогућило да дође у овај град, у којем није била 10 године, а у којем је први пут угледала море послије оног маргарина и рата '98“.
Златна мимоза за најбољу женску улогу отишла је у руке, равноправно, Марини Реџеповић за улогу Ане Марије и Нивес Иванковић за улогу директорке Ведране у филму „Зборница“, јер “за танго је потребно двоје, а за улогу је потребна партнерка”.
“Једини пут сам била у Црној Гори као беба, хвала вам на овој прилици да се вратим. Пуно вам хвала на овој награди. Филм сам радила са људима које заиста волим и поштујем, надам се да сам им узвратила”, рекла је Марина Реџеповић након добијања награде.
„Била сам у Херцег Новом прије пар година са филмом „Звиздан“, било је предивно као и сада. Хвала Херцег Новом, хвала публици и цијелој екипи која је радила на овом филму. Невјероватно, са тако малим буџетом, али са великим срцем, имамо дивне резултате“, поручила је Нивес Иванковић.
Награда за најбољу мушку улогу припала је Предрагу Микију Манојловићу, за улогу стрица у истоименом филму, а у одлуци Жирија стоји: “Толико пута смо га видјели у улози потлаченог, ред је да се и он опусти у улози тлачитеља”. Ријечи захвалности и поздраве публици и жирију у име добитника је пренио коредитељ филма “Стриц”, Андрија Мардешић.
Награда “Живко Николић” за специјални допринос филмском изразу додијељена је Јелени Станковић, за најбољу фотографију у филму „Страхиња Бановић“, јер “уз сваког успјешног редитеља, стоји успјешна сниматељка”.
“Невјероватна ми је част што добијам награду која носи име тако великог човјека, прије свега зато што је Живко Николић нама свима из филмског свијета, мени нарочито, одувијек био узор и вјечна инспирација, а затим и зато што признање за постигнуће у филмском изразу додјељујете некоме ко је дирецтор фотографије, што се не дешава тако често. Хвала много на том препознавању и наставите и даље, још више да уживате у филмској умјетности”, истакла је Станковић у својој видео поруци.
Специјално признање жирија 35. Филмског Фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала отишло је у руке редитељу Ивану Бакрачу, за филм „Послије зиме“, који је “генерацијски вапај за слободом”.
“Погледао сам све филмове из овогодишње селекције и огромна ми је привилегија да и мој филм буде међу филмовима који су неки од мојих омиљених у претходном периоду. Хвала Јелени Мишељић на овом признању, жирију на овом признању и мом фантастичном тиму”, рекао је Бакрач.
Златну мимозу за најбољи документарни филм жири је додијелио филму “Прилагођени” редитеља Дејана Петровића, који на друштвено прогресиван начин, уз употребу прецизне филмске нације, “показује свијет хуманости за који смо мислили да је аутсајдерски, а заправо прилика да публика прође кроз прилагођавање”.
“2018. године сам са претходним својим филмом, “Исти” био на овој сцени, када смо добили награду за најбољи документарни филм. У међувремену, документарни програм је нестао са овог Фестивала. Ја бих похвалио и захвалио организаторима што су ове године вратили кратки документарни филм”, казао је Петровић.
У овој категорији додијељено је и специјално признање филму “Гнијездо” редитеља Хлyнур Палмасона, уз образложење да кроз минималистички диспозитив приказује дневник једног радосног дјетињства и чини да “заједно идемо ка уточишту којем сви тежимо”.
Златна мимоза за најбољи студентски филм припала је остварењу “Планирање љета” у режији Алеxандру Миронесцу, студента Националног универзитета за позориште и филм “I.L. Caragiale” у Букурешту, “за наративно умјеће, особеност у глуми, амбициозни визуелни стил и техничку виртуозност кинематографије 35мм филма”.
Миронеску се обратио видео поруком: “Почашћен сам што примам ову награду од фестивала који ми је срцу драг, надам се да ћемо се следеће године дружити.”
Жири је у категорији студентског филма додијелио и специјална признања: црногорском аутору Андрији Мугоши за “специфичан панк визуелни стил, изузетну глуму и третман животне апсурдности” у филму "Јечам жела" и Кармен Обрдаљ са бањалучке академије која у остварењу “Кад јутро сване” нуди “искрен портрет снажног женског протагонисте који се бори за своје жеље и страсти у провинцијалној средини”.
“Уз све муке које смо имали да направимо овај филм, драго ми је да признање имамо и из Црне Горе, из наше земље “, рекао је Мугоша.
Награда жирија Федерације филмских критичара Европе и Медитерана – ФЕДЕОРА припала је филму “Јахачи” Доминика Менцеја, за аутентичан и потентан начин на који каналише регионалну реалност. Како стоји у образложењу: “Причу ,,Јахача“ личном могу доживјети на свим континентима, без било каквог познавања контекста друштвене реалности региона, што је врло важно за наш интернационални жири критичара”.
Плакета “Милан Жмукић”, о којој су одлучивали чланови фестивалске Дирекције и представник “Центар филма” Београд, припала је Гордани Огурлић, дугогодишњој уредници филмског програма у ЈУК “Херцег-фест”, и новинарки и публицисткињи Витки Вујновић, за ангажман на Фестивалу од првог издања до данас.
Савјет Фестивала је, у сарадњи са Црногорском кинотеком, Повељама захвалности наградио филмске монтажерке Соњу Пекић и Гину Паовић, које су, поред свог дугогодишњег плодоносног рада на пољу ФТВ монтаже, већ дуже вријеме ангажоване за бригу о целулоидној баштини у архиви Кинотеке.
“Много ми значи ово признање, сматрам га круном за дугогодишњи рад, од преко пола вијека. Хвала Николи Вукчевићу, директору Кинотеке и Савјету Фестивала. Част ми је да Повељу примим овдје, у години јубилеја и на Канли кули”, поручила је Гина Паовић.
Савјет фестивала ове године је додијелио и награде за животно дјело редитељу Желимиру Жилнику, директору фотографије Бојану Базелију и глумици Весни Пећанац, а оне су уручене на отварању Фестивала.
Након седам дана фестивала, више од 120 пројекција на пет локација у оквиру пет главних селекција и пратећег програма, публици се на церемонији затварања обратила и пословна директорица Фестивала, Гордана Поробић Крцуновић:
„Честитам добитницима награда, захваљујем се колегама из „Херцег Феста“ на сјајној сарадњи, такође и члановима Савјета, члановима жирија свих селекција и селекторима, заиста смо сјајно сарађивали. Умјесто одјављивања овог, 35. издања Фестивала, ја најављујем нове генерације дјеце филме, које ће својим сновима и креативносшћу градити биоскопску и филмску културу нашег града, а заиста имају од чега да крену, од два стуба, 100 година биоскопске културе и 35 година Фимског фестивала“.

Највећи фестивал филма у Црној Гори и један од најзначајнијх у региону, након додјеле награда на Канли кули, затворио је добитник Златне палме на фестивал у Кану, филм Рубена Остлунда “Троугао туге”.
Одлуке у такмичарској селекцији дугометражног играног филма донио је жири у саставу: глумица Јелена Гавриловић, редитељи Зринко Огреста, Срђан Драгојевић и Иван Икић и сценариста Стефан Бошковић. Жири документарног филма чинили су редитељи Самир Карахода и Марко Грба Сингх и продуценткиња Бојана Радуловић. У жирију који је одлучивао о најбољем студентском филму били су редитељ Никола Љуца, продуцент, сценариста и редитељ Гијом де Сеј и сценаристкиња Дуња Кустурица. Званични жири Федерације филмских критичара Европе и Медитерана – ФЕДЕОРА чинили су Микеланђело Месина, Нино Ковачић и Стојан Стаменић.
Покровитељи 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег-фест“.