NSL01092022Херцегновски Стрип Фестивал биће одржан 16. пут од 2. до 7. септембра бити и окупиће 12 специјалних гостију, као и више од 50 стваралаца из свијета стрипа, уз богат музички програм.

Током наредних дана специјални гости једине манифестације посвећене деветој умјетности у нашој земљи биће свјетске легенде стрипа: Carlo Ambrosini, Paolo Bacilieri, Sarah Burrrini, Mike Collins, Dana Dimat, Leonardo Fernandez, PJ Holden, Anna Lazzarini, Željko Pahek, Oscar Scalco, Angelo Stano, i Fran Strukan, најављено је на press конференцији.
Свечано отварање биће уприличено у петак, 02. септембра на Белависти у 20 сати. Услиједиће изложба специјалних гостију у Градској галерији, међу којима су и нови радови Новљана Николе Ћурчина и Ђорђа Каменаровића, као и изложба „Аутори из Србије и француски издавачи“ у галерији „Sue Ryder“
16. ХСФ ће публици понудити три изложбе, предавања и мајсторске радионице (masterclass) за ученике, младе али и афирмисане умјетнике, те бесплатна цртања за фанове и посјетиоце, берзу стрипа и презентације специјалних гостију и гостујућих фестивала.
Спектакуларна листа учесника састављена је од највећих свјетских имена стрип стваралаштва, коју ове године чине умјетници из Аргентине, Француске, Италије, Њемачке, Енглеске, Велса, Сјеверне Ирске, Шпаније, Словеније, Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе. Свој мастерклас имаће Mike Collins, а у презентацијама познатих стрип стваралаца учествоваће хип хопа звијезда Марко Шелић Марчело, који ће водити трибину са умјетницима.
У богатом музичком програму ће учествовати: Прљави инспектор Блажа и кљунови, Почени Шкафи (Словенија), затим Канда, Коџа и Небојша, бенд Gift, Empathy soul project, новски акустични дуо Low voltage, као и састав Boka All Stars, који чине познати музичари из нашег залива Марко Влаховић, Горан Гумп Милојевић и Драган Ивановић.
Сви програми на ХСФ-у, од цртања и учешћа на радионицама до концерата, бесплатни су за све посјетиоце.
Покровитељ ХСФ-а је Општина Херцег Нови, а међу бројним партнерима установе чији је оснивач локална управа, а та подршка ће бити настављена јер организатори својим посвећеним радом то заслужују, поручила је секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало, и додала: „Вјерујем да ће овогодишњи ХСФ бити изузетно посјећен. Желим да млади што више посјећују програме и радионице које су планиране“.
ХСФ ће бити спој визуелне умјетности и сјајног музичког програма, казао је један од организатора из Удружења љубитеља стрипова Херцегновски Стрип Фестивал, Јован Суботић. Потрудили су се да програм буде комплетнији и добро организован, како би пласирали лијепу слику са још нових локација.
„На програму је рађено дуго и потрудили смо се да буде квалитетан. Уз 12 специјалних гостију угостићемо преко 50 различитих стваралаца, велики број цртача, али и из области издаваштва, теорије стрипа, сценаристе, публицисте. Гост ће нам бити и сценариста Ендрју Скот који ће причати о NFT стриповима“, казао је Суботић.
Мисија ХСФ-а је да организацијом програма на различитим локацијама пруже гостима могућност да што боље упознају Херцег Нови и Боку, казао је организатор Небојша Мандић.
„Ове године оживљавамо ривијеру и у понедељак 5. септембра бићемо у Портоновом гдје ће бити организовано цртање за фанове и на мајицама и берза стрипа. Затим идемо у Тиват, на Луштицу, у амфитеатар Дворане Парк и клуб „Peoples“. Имамо и јак музички програм и настојали смо да имамо велике, афирмисане звијезде. Имаћемо и предавање о црногорском стрипу који ће одржати др теорије стрипа Лука Ракојевић, затим Андрија и Александар Вујошевић, Ђорђе Каменаровић и Миодраг Спасојевић“, најавио је Мандић.
Јован Матић, фронтмен групе „Gift“ која ће на фестивалу имати три наступа, казао је да публика на њиховим концертима може доживјет енергију квалитетне музике: „Бенд који повезује сва времена и још увијек опстаје у периоду кича и нека је противтежа. Ја тако сматрам и овај фестивал, као противтежу свему“.

Програм ХСФ-а ће бити одржан на 12 различитих локација у Херцег Новом и Боки, а новина је да се поред прошлогодишњег ширења на Тиват, за шеснаесто издање уводи још једна локација на херцегновској ривијери – туристички комплекс Портонови у Кумбору, али се оживљава и култно мјесто херцегновске независне културне сцене – амфитеатар иза Дворане Парк.
Такође, ХСФ у свом богатом програму, који свих шест дана у континуитету траје од ујутру до касно увече, доноси и аутентичну активност коју нема нити један други фестивал – „Стрип у боци“ – који подразумијева цртање по једног каиша стрипа од стране специјалних гостију, који се потом убаци у стаклену боцу и онда у море, да би био пронађен на некој другој обали, као порука ширења мира и умјетности.
Комплетан програм и попис свих умјетника-гостију који ће у Херцег Новом боравити од 2. до 7. септембра, можете наћи овдје: https://stripfestival.me/program-hsf-2018/

Аутори постера: Valerio Piccioni и Paolo Bacillieri, за ХСФ