NSL16092022У склопу програма обиљежавања Дана европске културне баштине, синоћ је у башти Музеја Мирко Комненовић уприличен програм „Сторија о новским тврђавама”, посвећен тврђавама Херцег Новог.

Захваљујући том, јединственом културном наслијеђу наш град је постао члан европске мреже фортификационих градова “Efforts”, те се нашао на мапи Европске културне руте утврђених споменика “Forte Cultura”, чији је циљ отварање историјских утврђења за развој туризма и боље промовисање на европском нивоу.
Предавању су присуствовали потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.
О градским фортификацијама говорио је др Илија Лалошевић, професор Архитектонског факултета Универзитета Црне Горе који је докторирао на тему “Фортификациона архитектура Боке Которске од XV до краја XVIII вијека”.
Потом је о новским тврђавама говорио Радојица Павићевић, аутор књиге “WERK – Аустроугарске тврђаве у Црној Гори” за коју је добио аустријско одликовање за очување културне баштине и књиге “Тврђаве Османског царства у Црној Гори”, чије издавање је у плану, а подржала га је и Општина Херцег Нови.
У пјешачкој зони Његошеве улице постављена је изложба на отвореном „Тврђаве Новог, некад и сад“, која ће трајати до 07. октобра. Поставка свједочити о изгледу новских тврђава у прошлости и данас, а фотографије које су дио тог колажа уступили су: Архив Херцег Нови, Радојица Павићевић, фотографи Милош Самарџић, Звездана Кујовић и Вук Илић.

Истим поводом јуче је организована и једна у низу групних посјета и обилазака тврђава за ђаке херцегновских основних школа, са циљем да новска дјеца буду боље упозната са културном баштином свога града.
Такође, расписан је ликовни конкурс за предшколце и основце под називом „Новске тврђаве у очима дјетета“. Конкурс реализује Секретаријат за културу и образовање у сарадњи са васпитно-образовним установама на територији града, а биће отворен до 20. октобра.
Организатор програма „Дани културне баштине: Новске тврђаве“ је Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови, у сарадњи са ЈУК „Херцег-Фест“ и ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“.