NSLsaradnja0922Општина Херцег Нови започела је сарадњу са Међународном федерацијом филмских клубова, са циљем даљег афирмисања града као дестинације за снимање филмова, те унапријеђења видљивости херцегновског фестивала филма.

Први званичан корак у успостављању партнерства између локалне управе и ове асоцијације учињен је састанком са предсједником Међународне федерације филмских клубова (FICC/IFFS), Жао Пауло Мацедом и професором Драганом Милинковићем са Универзитета за аудиовизуелне умјетности Европске филмске академије. Са њима су о овој теми јуче разговарали предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало и директорица Јавне установе културе „Херцег-Фест“, Татјана Атељевић.
О томе су са предсједником Међународне федерације филмских клубова (FICC/IFFS), Жао Пауло Мацедом и професором Драганом Милинковићем са Универзитета за аудиовизуелне умјетности Европске филмске академије разговарали предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало и директорица Јавне установе културе „Херцег-Фест“, Татјана Атељевић.
„Филм је умјетност која може донијети много тога нама као граду, да постанемо препознатљива локација за снимање. То је један од закључака састанка, да заједнички напорима можемо Херцег Нови поставити на свјетску позорницу, да привучемо бројне ствараоце да баш у овдје снимају своја достигнућа, јер наш град нуди бројне атрактивне локације, а на нама је да их предочимо“, казао је предсједник Скупштине општине, Иван Отовић након састанка.
Saradnja092022Он је казао да је тема састанка била промоција и афирмација Филмског фестивала Херцег Нови, како би ова манифестација била видљивија међу ствараоцима, као и могућности за сарадњу у области едукације младих филмских стваралаца.
„За институцију као што је Међународна федерација филмских клубова веома је важно да добије нове чланове и учеснике, и наравно да упознаје оне који су отворени за сарадњу за локалним институцијама, пројектима и асоцијацијама. Захвалан сам на прилици да дођем овдје и остварим такве контакте у вашем региону“, рекао је Жао Пауло Мацедо. Објаснио је да постоји мрежа фестивала које организују чланови ове асоцијације, што може бити основ за сарадњу и повезивање у будућности.
Професор Милинковић је изразио задовољство што је Мацедо прихватио његову сугестију да дође у Херцег Нови и разговара „о могућностима да се херцегновски фестивал мало боље види, не само у региону већ и шире, на другим континентима“.
„Херцег Нови и Фестивал заслужују много више пажње и бриге свих нас који нешто знамо и имамо неке конекције. Морам да кажем да је Мацедо одушевљен оним што је овдје видио, овим градом и људима које је срео“, казао је Милинковић и додао: „Ово је добар пут, да се постане члан свјетске асоцијације, да се Херцег Нови умрежи, да овдје једног дана буде додијељена награда које ми додјељујемо, да овдје крену семинари, мастеркласови медијске писмености“. Милинковић је поручио да је састанак у Општини био акт добре воље, који ће пратити наставак сарадње у наредном периоду.