Nasl22092022Црква Светог Јеронима добиће ново озвучење, што ће побољшати услове за обављање службе, као и за одржавање пригодних културних програма у овом здању.

Радове на постављању новог озвучења финансира Општина Херцег Нови, на захтјев и у сарадњи са херцегновском Жупом Светог Јеронима.
Старо озвучење, које није добро функционисало, биће замијењено, а радове који су у току изводи фирма „Алфа-груп“ из Казерте у јужној Италији, препозната по пројектима озвучења цркава, објашњава херцегновски жупник, дон Синиша Јозић.
Он је данас, у разговору се секретарком се културу и образовање, Аном Замбелић Пиштало, изразио очекивање да ће комплетан посао бити завршен до 30. септембра, када се обиљежава Свети Јероним, небески заштитник града и жупе.
„Вјерујем да ће тога дана све другачије звучати, да се чује глас свештеника и предводитеља мисног славља, као и свих пјевача, да црква буде добро озвучена за све оне који дођу у овај сакрални простор“, казао је Јозић.
Истиче да је овај пројекат значајан вјерницима, али и зато што цркву Светог Јеронима посјећују многи туристи и ходочасници, као и због тога што ће омогућити да ово буде простор за пригодна културна дешавања.

„Ово озвучење ћемо моћи на својеврстан начин да провјеримо у десетом мјесецу, када ће бити организован Фестивал хорова. Ова црква ће отворити своја врата и службени, такмичарски дио биће одржан у овој цркви. Надамо се, како и показујемо, да ово озвучење неће бити само за сакралну употребу, него и за шири контекст, како би црква била отворена и цијелом граду и за културна догађаја“, закључио је Јозић.