NSL230922Здање Омладинског центра у Старом граду очишћено је, постављена је нова столарија на прозорима, у току је кречење, санација инсталација и уређење тоалета у приземљу, а услиједиће санација крова, фарбање дрвенарије и паркета у двије плесне сале.

Планирани радови на санацији требало би да буду завршени до 15. октобра, а намјера локалне управе је да ово здање након дугог низа година постане мјесто окупљања дјеце и младих, које ће допринијети да Стари град оживи, истиче секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.
„Најзахтјевнији дио посла било је изношење огромне количине отпада, ја се захваљујем запосленима у „Чистоћи“ и „Комунално – стамбеном“ који су нам у претходном периоду свесрдно помогли да се велике количине смећа, стара дрвенарија, шкуре и остали нагомилани отпад однесу из објекта“, каже Замбелић Пиштало.
Како наводи, све досадашње радове финансирала је Општина Херцег Нови, средства су опредијељена овогодишњим буџетом, а активностима координише Секретаријат за културу и образовање. Додаје да је упит за подршку санацији центра послат Министарству спорта и младих, али до сада није било позитивног одговора. Замбелић Пиштало истиче да је након адаптације у плану опремање објекта који има двије велике сале, као и канцеларије у приземљу које би требало да постану простор за организацију различитих активности.
„Аплицирали смо за средства код одређеног броја амбасада, а покушаћемо да повучемо и средства из ИПА фондова. Ријеч је о великој квадратури, која би требало да буде смислено опремљена, на начин да сви који буду корисници овог објекта имају прикладне услове за рад. У нашим активностима никога не искључујемо, али желимо да овај објекат коначно буде приведен намјени и да сви који га буду користили имају одговоран приступ, јер он припада свима нама“, поручује Замбелић Пиштало.
Секретаријат има у плану креирање програма рада Омладинског центра, који ће бити усклађен са локалном Стратегијом за младе. 

„Позивам све који имају жељу, визију и осмишљене програме намијењени дјеци и младима да нам се директно обрате, како бисмо сагледали начин да их заједничким снагама реализујемо. Сматрам да Херцег Новом недостаје овакав простор и да је ова позиција у Старом граду одлична, не само у контексту активности за дјецу и младе, и због близине Музичке школе, већ зато што ће допринијети да овај дио града оживи“, закључује Замбелић Пиштало.