NSL101022Протоколом о сарадњи, који су потписали предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и управитељ Нушић Фондације Небојша Нушић (праунук чувеног комедиографа, драмског писца и зачетника реторике у Србији Бранислава Нушића), ђацима и студентима из Херцег Новог биће омогућено да током трајања „Мале школе реторике“ буду припремани од стране еминентних професора у области реторике, као и да о трошку Нушић Фондације узму учешће у такмичарском дијелу програма престижне манифестације „Нушићијада“, која се сваке године одржава од 26. до 28. августа у Ивањици.

Програм „ Мала школа реторике“ у Павиљону Градске музике у Херцег Новом другу годину заредом организовала је Ксенија Матовић, уредник и организатор програма културе у овом објекту.
Матовић додаје и да Протокол омогућава да се на Нушићијади представе умјетници свих профила нашег града и ансамбли, али и они који могу узети учешћа у стручном, академском дијелу програма Нушићијаде.
„Овај мост између града и репрезентативне манифестације не би био могућ без Светлане Градинац, професорке реторике и првог лауреата награде „Бен Акибин беседнички венац“ на Нушићијади, која је стуб „Мале школе реторике“ у Херцег Новом и која већ двије године несебично дијели своје знање нашим полазницима. Ове године смо поред проф. Градинац имали част да угостимо Небојшу Нушића, управитеља Нушић Фондације, али и Симеона Петковића, студента Правног факултета Источног Сарајева са сједиштем у Бијељени и Јовану Јокић, студенткиња Правног факултета из Приштине, са сједиштем у Косовској Митровици, побједнике у бесједништву овогодишње Нушићијаде“, казала је Матовић.
Иако је школа намијењена свим узрастима, акценат овогодишње „Мале школе реторике“ био је стављен на ђаке, с обзиром да се за разлику од других држава, у црногорским средњим школама не изучава реторика, те да се од полазника издвојио гимназијалац Павле Ђуровић, којег ће проф. Градинац припремати за учешће на наредној Нушићијади.
"На „Малој школи реторике“ полазници се подучавају вјештини доброг говорништва, стицању самопоуздања, савладавању треме, те како аргументовано износити мишљење. Осим тога, полазници уче и о томе шта нам говорник саопштава, било да је ријеч о медијима, порталима, интернету, вијестима које добијамо путем друштвених мрежа, те како да разликујемо аргументован говор од замагљивања и спиновања. Оно што је најважније, уз проф. Градинац, са којом ће убудуће долазити и још један професор који активно учествује на Нушићијади, полазници ће научити да развију критичко мишљење, како би избјегли да да неко манипулише њима", поручила је Матовић.