NSL151022Изложбом фотографија и докумената из фундуса Задужбине Десанке Максимовић из Београда и свечаном академијом синоћ је у Институту „Др Симо Милошевић“ обиљежен јубилеј – 125 година од рођења велике пјесникиње, у оквиру књижевног програма свечаности поводом 28. октобра, Дана Општине Херцег Нови.

Максимовић била је почасна становница Игала и радо виђен гост, а у последњим годинама свог живота често је боравила у Институту Др Симо Милошевић гдје је се увијек радо сјећају, казала је предсједница СПКД Просвјета Оливера Доклестић
„У старом објекту имала је своју собу на десетом спрату, а старији радници је памте као драгу особу, увијек пуну хумора и шарма. Таква је и била – непосредна, драга, мила, радо виђена у школама“, казала је Доклестић и додала да је изложба у холу Института плод рада кустоса Мирјане Станишић, секретара Задужбине Десанке Максимовић у Београду, установе са којом су приредили дводневне свечаности у Херцег Новом.
Izlozba151022Поставку изложбе чини избор из заоставштине пјесникиње којима представљају њене везе са Црном Гором, казала је Станишић.
„То су преписка из периода боравка у Институту Др Симо Милошевић, подсјећање не њене лирске разговоре са Његошем и свечаност додјеле Његошеве награде, затим прича о пријатељству са пјесником Радованом Зоговићем. О Десанкиној великодушности, спремности да помогне и храбрости да остане његов једини пријатељ без узмицања, када је њему било забрањено да ради, свједочи и Радованова посвета на поклоњеној књизи. Његошева награда која је додјељена Десанки Максимовић 1984. године за књигу поезије Слово љубави, због болести је уручена годину касније, а пјесникиња је цијели немали новчани износ од награде поклонила библиотекама у Црној Гори“, истакла је Станишић.
Стихове из своје збирке пјесама говорила је професор књижевности, млада пјесникиња из Херцег Новог, Теодора Ковач.
Након изложбе је услиједила свечана академија у конгресној сали Института, а програми ће бити завршени данас научним скупом „Десанка Максимовић, завјештање срца, између земље, неба и мора“ који се одржава у Кући нобеловца Ива Андрића.
Izlozba1510222Отварању изложбе је присуствовао и конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.
Организатори програма су Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Херцег Нови у сарадњи са Задужбином Десанке Максимовић у Београду, а уз подршку Општине Херцег Нови, Секретаријата за културу и образовање, Министарства спољних послова Републике Србије, Управе за дијаспору и Србе у региону, као и пријатеља манифестације.