NSL211022Изложба дјела Мирка Кујачића отворена је синоћ у градској галерији, у оквиру програма у част Дана општине Херцег Нови, а поводом 120 година од рођења умјетника.

Легат сликара познатог под надимцима „бунтовник са палетом“ и „плави витез“ састоји се од слика које су први пут излагане 2005. године захваљујући Марији Кујачић, Мирковој супрузи.
Дјела су стигла пред новску публику у сарадњи ЈУ "Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић" Х.Нови и Музеј Херцеговине Требиње, а уз подршку Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови.
На отварању изложбе присутнима су се обратиле директорица херцегновског музеја и галерије, Гордана Крунић, директорица „Музеја Херцеговине“ из Требиња, Ивана Грујић и Тамара Рајковић, кустоскиња изложбе и ауторка каталога. Оне су подсјетила на податке из биографије Мирка Кујачића, подијелиле са публиком занимљиве детаље из његовог богатог умјетничког живота и говориле о спонама које је имао са Херцег Новим и Црном Гором.
„Умјетник није само онај који ствара умјетничка дјела, него видимо на примјеру Мирка Кујачића, умјетник је и онај који ствара друштвену климу, односно реагује на друштвене догађаје и са пуним правом кроз умјетност то друштво критикује, излаже свој живот и професионалну каријеру неким ризицима, али ради то врло храбро зато што потиче са оног крша који сада дијели Херцеговину и Црну Гору, а у ствари одувјек је то једна област кршевитих горштака који су знали да је слобода најважнија особина, која човјека може да уздигне изнад оног просјечног“, истакла је директорица „Музеја Херцеговине“, Ивана Грујић, која је отворила изложбу.

Како је поручено, изложба „Мирко Кујачић, бунтовник са палетом“ треба да потакне, не само на причу о његовој умјетности, него и о свестраној личности каква је био. Публика у Херцег Новом има прилику да изложбу посјети до краја новембра.