Promocija221022nsl„Прва књига Топаљске општине“ аутора Горана Комара, која представља увид у историју најстарије херцегновске општине основане 1718. године, промовисана је синоћ у фоајеу дворане „Парк“, у оквиру програма у част Дана општине Херцег Нови.

О подацима који су у овом дјелу сабрани, раду на припреми књиге, као и њеном значају за освјетљавање дијела историје Херцег Новог који је дуго био запостављен говорио је сам аутор, као и Мила Тројановић Гашић и Небојша Рашо у име издавача, Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ и „Друштва за архиве и повјесницу херцегновску“. Публици се обратио и предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, у име локалне управе која је кроз конкурс за издавачке дјелатности подржала објављивање овог дјела.
„Доктор Комар је свима нама и граду Херцег Новом учинио велику услугу – прикупио је, обрадио и сабрао на једно мјесто све оне податке који говоре о томе зашто Топаљска комунитада заслужује да о њој учимо и говоримо, да је славимо као изузетно постигнуће, симбол снаге, упорности и побједе локалног становништва у борби за очување сопственог идентитета“, казао је Катић.
Promocija2210221Он је подсјетио на оснивање Топаљске општине у тренутку када су ови простори били под владавином Млетачке републике, истичући да је кроз њу локално становништво издејствовало право на званичну употребу сопственог језика и ћириличног писма, аутономију у управи и духовну аутономију. Упутио је Комару ријечи захвалности што је посветио дужу пажњу овом историјском периоду, „који је био од изузетног значаја за очување духовне вертикале и грађанске свијести становништва Херцег Новог“.
Комар је навео да се у згради херцегновског Архива чува двадесетак књига које припадају Топаљској комунитади, а ријеч је о докуметима попут трошковника, збирки потврда о морнарима или патронима, односно власницима једрењака који су напустили Боку.
„Ми тако знамо да је кроз читав 18. вијек Топла са својим насељима водила уредне матичне књиге. Поморци су одлазили канцелару, секретару Топаљске комунитади, а најчешће је ту дужност обављао Јово Митров Жарковић, да им испише ту нарочиту потврду којом је свједочио да је у питању поданик Млетачке републике и становник Топаљске комунитади. Казивало се чак да је човјек добар и вјеран, па сам ја 2012. године своју збирку преписа оваквих исправа сачуваних у Херцег Новом назвао књигом од вриједности и доброте, узето из тих аутентичних записа“, рекао је Комар.
Говорећи о раду на припреми књиге, испричао је и да је докумената која представљају прилог историји Топаљске комунитади након пада Млетачке републике нашао у архиву Хрватске академије знаности и умјетности, одакле је 2013. године добио фотографије тих књига.
Ово дјело Горана Комара пружа значајну архивску грађу и увид у историјски ход Топаљске општине „која је била средство опстанка и очувања народа и вјере“, а због чега је година њеног оснивања, 1718. сада заслужено и на грбу Општине Херцег Нови, поручио је публициста Небојша Рашо.
„Заслуга за указивање на значај Топаљске комунитади, усуђујем се рећи, искључиво је доктора Комара. Он је упорно указивао на њену важност, као народне историјске творевине. На многобројним промоцијама упорно је понављао значај ове Општине или Државе, како су вољели да кажу стари Топљани. Писали су о њој многи, али нико значај Топаљске комунитади није приближио народу као доктор Комар, а то није било нимало лако “, казао је Рашо. Он је подсјетио на историјске чињенице о оснивању и развоју Топаљске комунитади и навео да је током савремене историје власт небројено пута скривала истину о првој аутономној херцегновској општини, основаној у вријеме Млетачке републике.
Promocija2210222Мила Тројановић Гашић присутнима је представила издавачку дјелатност Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња, као и садржај „Прве књиге Топаљске општине“. Објаснила је да су је у првом дијелу садржана темељна документација Топаљске општине, централни дио књиге су акта општине сабрана у књизи Топаљске комунитади означене бројем два, а а трећи је о периоду након пада Млетачке републике.
„У централном дијелу, књизи број два су преписи старом ћирилиском ортографијом, углавном уредни рукописи, представи властима који у највећој мјери илуструју политички и правни положај Топаљске општине, тешкоће са којима се народ овог краја сусретао и његове темељне тежње“, истакла је Тројановић Гашић.
Промоцији су присуствовали, између осталих, потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговић и архијерејски намјесник херцегновски, Обрен Јовановић.