UspomeneNSL2610Прича о позоришној диви, француској глумици Сари Бернар и њеном бесмртном, борбеном карактеру синоћ је још једном освојила публику у Херцег Новом.

Ова домаћа, херцегновска копродукција одиграна је у адаптираној дворани „Парк“ у оквиру програма у част Дана општине.
Страствено и посвећено, Тања Бошковић и Дејан Ђоновић играли су диву Сару Бернар и њеног секретара Жоржа Питуа у овој комедији карактера, рађеној према тексту Џона Марела, у адаптацији и режији Сташе Копривице, а у копродукцији „Херцегновског позоришта“ и ЈУК „Херцег фест“.
Сара Бернар прва је особа у историји која се може сматрати глобалном суперзвијездом, умјетница са богатом и занимљивом биографијом. Наставила је да игра у позоришту чак и када јој је због повреде ампутирана нога, а лично је изрежирала своју сахрану до најситнијих детаља. Како наводи режисерка Сташа Копривица, Бернар је своју припрему за одлазак у вјечност замислила као потресну трагедију, али док настоји да се избори са секретаром Питуом испада да су се обоје нашли у комедији карактера.
"Док пратимо апсурдни сукоб ова два тако различита, а једнако упорна карактера, присуствујемо причи о једном комплексном, несавршеном и веома напорном пријатељству. Али, на крају крајева, таква и јесу сва пријатељства. Свака наша животна улога вриједи онолико колико вриједи и наш партнер на сцени, било да нас на крају представе чека аплауз или одлазак на онај свијет", записала је Копривица. 

"Успомене Саре Бернар“ подржали су Општина Херцег Нови и Министарство културе и медија, као и бројни спонзори. Представу ће сјутра моћи да погледа публика у Котору, а потом ће гостовати на 27. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву, који ће бити одржан од 1. до 5. новембра.