nasl231222Секретаријат за културу и образовање отпочео је кампању за превенцију и борбу против вршњачког насиља у општини Херцег Нови, у чије ће спровођење бити укључени дјеца и родитељи, као и све образовно-васпитне установе, установе културе, Центар безбједности Херцег Нови, Завод за запошљавање, Центар за социјални рад, али и многи други значајни фактори који могу утицати на смањење стопе вршњачког насиља у нашем граду.

Тим поводом, секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало је на данашњој конференцији за медије истакла да је кампања базирана на чињеници да у превенцију и борбу против вршњачког насиља треба да буде укључена цијела друштвена заједница. Кровни слоган кампање је „Изађи из сјенке – чувај себе и чувај друге“.
Како је Замбелић Пиштало појаснила, најизраженији видови вршњачког насиља су вербално, економско, физичко, електронско и сексуално, и за сваки од тих урађен је посебан слоган који ће дјеци јасно ставити до знања да нису сами: вербално насиље – „Дигни глас!“, економско насиље – „Пријави!“, физичко насиље – „Стисни руку, не песницу!“, електронско насиље – „Block za hate!“ и сексуално насиље - „Ниси сам/а!“.Сви слогани представљају афирмативне позиве на акцију, једноставни су и лако разумљиви циљним групама.
prevencijavrsnjackognasiljaЗамбелић Пиштало је овом приликом напоменула и да је Општина Херцег Нови једина локална самоуправа у Црној Гори са усвојеним Локалним акционим планом за превенцију и борбу против вршњачког насиља.
Она је нагласила да ће, осим медијског представљања и спровођења кампање, билборда и плаката на аутобуским стајалиштима, током наредне године бити организоване многобројне радионице и предавања, позоришне представе, изложбе и литерани конкурси, са заједничком темом превенције вршњачког насиља.Такође, свим школама у Херцег Новом ће бити донирани телевизори, који ће осим за школске потребе, служити као информатори са анимацијама о вршњачком насиљу.
„Потребно је учешће шире друштвене заједнице како бисмо заједно послали поруку дјеци да смо уз њих. Само ако будемо активно говорили и примјером показивали да је вршњачко насиље неприхватљив модел понашања, можемо нешто да урадимо да се тај вид насиља у нашем граду сведе на минимум, односно у идеалним условима да га уопште не буде“, казала је Замбелић Пиштало и изразила увјерење да ће кампања имати добар ефекат јер се тиче теме која је важна за све нас.
Већ наредног понедјељка у великој сали Скупштине општине Херцег Нови биће одржана радионица „Дискриминација и вршњачко насиље“, коју ће водити Катарина Биговић Кулић, савјетница за међународне односе у Савезу слијепих Црне Горе.