naslovna120122У сусрет почетку једне од најпознатијих фешта на Јадрану, која више од пола вијека током фебруара и марта слави традицију карневалских свечаности, представници Општине Херцег Нови, заједно са локалном Туристичком организацијом и ЈУК “Херцег Фест”, су на промотивном догађају у Београду представили програм овогодишњег, 54. издања Празника мимозе.

Фестивал који је заштитни знак Херцег Новог биће одржан од 17. фебуара до 4. марта 2023. године, а публици ће понудити преко четрдесет догађаја – музичке, забавне, гастро, културне, дјечије и спортске, као и један новитет – сарадњу са EXIT фестивалом и велики музички догађај “Winter Flower”. На презентацији је најављено и потписивање Протокола о сарадњи између туристичких организација Херцег Новог и Београда.
На догађају који је окупио многобројне госте, јавне личности и представнике медија, уводна ријеч припала је предсједнику Општине Херцег Нови, Стевану Катићу, који је искористио прилику да позове све заинтересоване из Србије, да дођу у Херцег Нови 17. фебруара и присуствују спектакуларном отварању традиционалне манифестације и концерту Марије Шерифовић.
,,Припремљен је добар програм за све посјетиоце који ће доћи у Херцег Нови у овом периоду. Очекују вас највеће домаће звијезде са ових простора, а и свјетске. Херцег Нови је увијек дочекивао госте из ових крајева, широм отворених руку. Тих дана су празници код вас, па вас позивам да први викенд проведете на нашој ривијери, када се очекује да између 30 и 40.000 посјетилаца осјети чар Медитерана и атмосферу бокешке феште“, испричао је Катић, а уједно и захвалио на присуству амбасадору Бразила, предсједницима београдских општина, као и многобројним пријатељима Херцег Новог.
Испред организационог одбора Празника мимозе, гостима се обратио потпредсједник Општине Херцег Нови, Милош Коњевић, који није крио задовољство што су управо на Теразијама почели са догађајима у оквиру регионалне промоције фестивала зимског цвијета.
,,Знамо колика је љубав између Херцег Новог и Београда. Четири мјесеца смо припремали програм и мислим да смо успјели да га направимо квалитетним и да ће за свакога бити по нешто. Од отварања, преко традиционалних уличних свечаности, маскенбала, до затварања гдје спремамо спектакл. Посебно морам да најавим да ћемо имати карневалску фешту у којој ће учествовати преко 800 учесника из Европе и региона“, казао је Коњевић и пожелио свима добродошлицу.
Директорица ТО Херцег Нови, Миља Виторовић подсјетила је да је од самог почетка иницијална идеја манифестације била да Херцег Нови учини градом који ће бити привлачан за туристе и током зимских мјесеци.
,,Мислим да смо успјели у томе да направимо туристички производ по којем је Херцег Нови препознат као пожељна туристичка дестинација. Педесетогодишња традиција нам налаже да сваке године у томе будемо све бољи. Част ми је да најавим да ће у току наше највеће свечаности бити потписан дугорочни Меморандум о сарадњи двије туристичке организације, Херцег Новог и града Београда, која си огледа у јачању економског, друштвеног и културног аспекта у туризму. У идеји да програм учинимо што квалитетним, ове године смо отишли корак даље. Захваљући сарадњи са фестивалом Egzit (Exit), имаћемо спектакуларан музички програм. На једнодневном музичком догађају ,,Winter flower“ наступиће Ана Ђурић Констракта, умјетница која је обиљежила музичку сцену 2022. године, као и познати њемачки ди-џеј Cleptone“, открила је Виторовић.
Да је Празник мимозе, осим што је забавна, уједно и културна манифестација, потврдила је директорица ЈУК „Херцег фест“, Тања Атељевић, која је гостовање књижевнице Ведране Рудан и пјесника Љубивоја Ршумовића, као и Београдског драмског позоришта и Градског позоришта из Подгорице.

Сјајан музички програм најавио је и један од оснивача Егзит фестивала, Душан Ковачевић, који је поручио да је задатак новске манифестације да се својим програмом приближи новим генерацијама, а уједно и интернационализује.
,,Зато смо одабрали једног од водећих свјетских продуцената, ди-џеја Cleptone, који ће наступити под маском и на прави начин обиљежити Празник, као и нашу драгу Констракту, која је извршила праву малу револуцију, слично као Мимоза. Ту је наравно и Кејт, један од ,,хероја“ домаће локалне сцене, тако да нас очекује један сјајан програм“, најавио је Ковачевић.
Да постоји посебна херецегновско-београдска веза, увјерена је и музичарка Констракта, чији је наступ заказан за 25. фебруар.
,,Волим Херцег Нови. Тамо сам провела многа љета. Ја сам ,,дијете“ мимозе. Радујемо се догађају“, закључила је она.
Промоција Празника мимозе биће настављена догађајима у Новом Саду и Бања Луци.
Подсјећамо, Празник мимозе почиње 17. фебруара, када ће на платоу испред хотела Игало наступити Марија Шерифовић, док ће на затварању, 4. марта концерт одржати регионална звијезда Тони Цетињски.. Комплетан програм 54. издања Празника мимозе можете погледати на: www.praznikmimoze.com