naslovna130123Херцег Нови и Празник мимозе позивају грађане Војводине да од 17. фебруара до 4. марта буду на највећој фешти на Јадрану, поручено је данас из Новог Сада.

Грађанима, градској управи и медијима интересантан програм 54. издања чувене новске манифестације презентовали су представници Општине Херцег Нови, заједно са локалном Туристичком организацијом и ЈУК “Херцег Фест”.
Пажњу Новосађана привукли су богати жути цвијетови, новске мажоретке, раскошни костими чланова НВО „Машкаре“ и звуци Јадрана у извођењу клапе Castel Nuovo, којима је најављено више од 40 карневалских, музичких, забавних, културних, дјечијих и спортских догађаја на новској ривијери током три недјеље фебруара и марта.
На састанку градоначелника Новог Сада, Милана Ђурића и предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића говорило се о успјешним односима два града, као и о организацији предстојеће традиционалне манифестације у част зимског цвијета, у оквиру које 24. фебурара бити одржани и Дани Новог Сада.
“Заиста желим да изразим задовољство након данашњег пријема и разговора са уваженим градоначелником Ђурићем. Херцег Нови и Нови Сад дуго година баштине искрено пријатељство, а посебно зато што велики број Новосађана долази и присуствује Празнику мимозе. По први пут је потписан Споразум између Празника мимозе и најзначајнијег новосадског, Егзит фестивала”, изјавио је Катић. Нагласио је да га посебно радују коментари туристичких радника и оператера, на основу којих може да се закључи да ће смјештајни капацитети током трајања Мимозе бити попуњени.
Да му је увијек драго да види пријатеље из Црне Горе потврдио је градоначелник Новог Сада, Милан Ђурић, који је подсјетио да су се у претходном периоду залагали за промоцију Херцег Новог у главном граду Војводине.
“Понудли смо да се у културним станицама Новог Сада, које смо направили у оквиру Европске пријестонице културе, промовише Херцег Нови. Врло смо почаствовани што смо позвани и што ћемо отићи као делегација на 54. Празник мимозе, конкретно да увеличамо Дане Новог Сада. Чули смо да дође између 30 и 40.000 људи, што је стварно фантастично”, констатовао је Ђурић
Програм 54. издања Празника мимозе промовисан је у центру Новог Сада како би што већи број Војвођана био упознат са програмом, а медијима је представљен у туристичко-информативном центру Новог Сада. Представница ТО Херцег Нови, Бојана Живковић, поручила је да је од изузетног значаја да током зимских мјесеци посјетиоци имају прилику да искусе дух Медитерана, феште, као и да се радују доласку прољећа.
“Сваке године се трудимо да буде што разноврсније, богатије. Фестивал са најдужом традицијом у Црној Гори и региону отвориће Марија Шерифовић, док ће на затварању наступити Тони Цетињски. Концертима ће претходити дефиле наших сјајних мажоретки, Градске музике Херцег Нови, Мјесне музике Ђеновић, тромбоњера. Очекујемо заиста спектакуларно отварање и затварање“, казала је Живковић.

Кроз сарадњу са Егзитом, 25. фебрура на ,,Winter flower“ догађају наступиће свјетски ди-џеј Claptone и Ана Ђурић Констракта. Када је ријеч о осталим дешавањима, представница ТО Херцег Нови, открила је да највећу пажњу привлаче аутентичне феште, попут такмичења у пицигину, Новске скалинаде и трке карића.
Ту је и Берба мимозе која је традиционално један од најпосјећенијих догађаја, а ове године је заказана за 18. фебруар: “Традиционална фешта од мимозе, риба и вина креће од Кумбора. На главној манифестацији у Баошићима наступиће Ивана Негатив и Ђорђе Давид. Журка се касније наставља у Ђеновићима, гдје ће Новљане и госте забављати група Галија. У вечерњим сатима имаћемо маскенбал. Наступиће Никола Роквић, Ади Шоше и локална група Егзодуси, док ће 3. марта на маскенбалу наступити легендарна Неда Украден”.
Комплетан програм 54. издања Празника мимозе можете погледати на: www.praznikmimoze.com