Nas20022023

Око 600 ликова из бајки и цртаћа, суперјунака, цвјетова, чаробњака, као и мотиви Херцег-Новог, мора и мимозе испунили су и зашаренили салу Института Игало током јуче одржаног Дјечијег маскенбала 54. Празника мимозе. Маскирани малишани у млађој, а потом и у старијој групи, продефиловали су сценом, плесали, пјевали и учествовали у играма које су за њих осмишљене. Као гост изненађења, на маскенбалу за основце појавио се један чувени брк, који је обиљежио дјетињство многих генерација, писац Љубивоје Ршумовић.

Награде су уручене најкреативнијим маскама у обје групе, цијенећи нарочито оне ручно рађене, које су дјеца осмишљавала и израђивала заједно са мамама и татама, бабама, теткама, васпитачицама. На крају програма, свако дијете добило је диплому за учешће и слатки поклон.

У категорији групних маски за узраст до 6 година прва награда припала је дјеци из вртића “Наша радост” на Топлој са маском “Херцегновске тврђаве и ђардини”. Они су представили симболе града и заједно са васпитачицама послали поруку да “не дају Институт и Болницу”, установе које су важне за будућност града. Другу награду освојила је атрактивна маска “Хоботница и медузе”, а трећу “Пужићи”. Међу појединачним маскама у млађој групи, прво мјесто је освојио “Викинг”, друго “Кабина”, а треће “Планета”. Специјалне награде завриједиле су маске “Бака”, “Ружа”, “Ватрогасац”, “Неонатолог”, “Адамс”.

Међу групним маскама за узраст од 7 до 14 година издвојиле су се атрактивне “Краљице мора – медузе”, којима је жири додијелио прву награду. Друго мјесто освојила је маска “Ћиро”, а треће “Основна школа Бомбашин Струјић”. У категорији појединачних, прву награду освојила је маска “Папагај”, другу “Мимоза”, а трећу “Цвијет”. Специјална признања припала су маскама “Пипи дуга чарапа”, “Пчелица”, “Веш машина”, “Вјештица”, “Паун”.

“Не знам како да вам опишем радост што сам данас овдје са вама, као да сам из стварности дошао у неку бајку, и то не у једну, него у стотину бајки”, казао је Љубивоје Ршумовић поздрављајући малишане.

У знак захвалности чика Љубивоју, дјеца су у глас отпјевала његову пјесму “Деца су украс свијета”, која је у Србији проглашена дјечијом химном. Ршумовић им је упутио позив да у уторак, 21. фебруара дођу на дружење у дворану “Парк”, гдје ће у оквиру Празника мимозе бити одржан програм “Сусрет с писцем”.

“Човјек који доживи ово, да игра, да слуша игру, да гледа како стотине дјеце могу свој живот да претворе у радост, и не само свој него и нас који смо били око њих, то је фантастично”, подијелио је Ршумовић свој утисак након Дјечијег маскенбала.

Он је својим стиховима послао поруку, више родитељима него дјеци: “Дијете треба да посматраш, али му немој на пут стати, што га прије човјеком сматраш прије ће човјек и постати. Овако од дјеце постају људи, а онда од људи, зависно од афинитета, постају мајстори, доктори, љекари, а да би све то једна држава имала мора да поведе рачуна о наталитету”.

Велики број малишана који је учествовао на Дјечијем маскенбалу представља позитивно изненађење, истакла је у Антонија Новоселац име организатора.

“Свака наредна година је много боља, маске су креативније, дјеца су расположена за игру и то нам даје вјетар у леђа да је организација маскенбала на правом путу“, казала је Новоселац.

Генерални спонзор Дјечијег маскенбала је ЦКБ банка, а спонзори су: Институт „Др Симо Милошевић“ Игало, Градска кафана, пекара “Шушић”, пицерија “Бока”, Ски центар Вучје.

Организатори 54. Празника мимозе су Општина Херцег-Нови, Јавна установа културе „Херцег-фест“ и Туристичка организација Херцег-Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала.

Комплетан програм можете погледати на сајту: http://www.praznikmimoze.com, као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi  и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/