Koncert NSL25022023Празник мимозе јуче је био у знаку Новог Сада, а посебно интересовање домаћих и гостију изазвао је концерт Звонка Богдана у Парку мимозе.

Бард панонске шансоне поздравио је град Херцег Нови, домаћине који су организовали концерт и све госте, са којима су Богдан и тамбурашки оркестар синоћ подијелили ванвременске хитове, мелодију и дух војвођанске равнице. Пун Парк мимозе је у један глас пјевао “Осам тамбураша с Петроварадина”, “Ко те има тај те нема”, “Три метера сомота”, “Сваку жену волим ја”, “Моја мала нема мане”, “Да није љубави”.
foto Milos Samardzic koncert Zvonka Bogdana 6“Вратићемо вас у нека времена која се више поновити неће. Имаћете прилике да чујете оне пјесме, песме и писме које су настале давно и кад сам ја почињао да се бавим овим послом, прије 60 година, оне су већ онда биле старе. Надам се да сте знали да је пјесма, песма или писма најбољи начин људског изражавања”, казао је Звонко Богдан и поручио да је код интерпретације најбитније да током извођења публика “види слику која се у текстовима догађа”.
Концерту је претходила презентација војвођанске кухиње и шетња тамбураша кроз центар Херцег Новог, а потом и отварање изложбе “Осјети дух Новог Сада” у фоајеу дворане “Парк”.
Дани Новог Сада на Празнику мимозе организовани су жељи да се два града приближе, а у сарадњи Општине Херцег Нови, Јавне установе културе “Херцег фест” и локалне Туристичке организације са Градом Новим Садом, Културним центром и Туристичком организацијом тог града. 

foto Milos Samardzic koncert Zvonka Bogdana 3Дани Новог Сада на Празнику мимозе први пут су организовани 1985. године, истакао је потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, отварајући изложбу “Осјети дух Новог Сада”.
“Од тада до данас, готово четири деценије касније, дух Новог Сада и даље је присутан на највећој новској фешти, а мириси, укуси, боје и шарм Херцег Новог сваке године доносе дашак нашег града и Празника мимозе у главни град Војводине. Поносни смо на сарадњу коју чувамо и развијамо, полазећи прије свега од пријатељства И блиских веза које постоје међу грађанима Херцег Новог и Новог Сада”, поручио је Мустур.
Како је рекао, програм Дани Новог Сада на 54. Празнику мимозе представља сјајан наставак вишедеценијске сарадње два града, која је на обострано задовољство. Мустур се захвалио управи Града Новог Сада, Туристичкој организацији и Културном центру на партнерству и блиској сарадњи, који су ојачани сусретима током Празника мимозе.
“За Херцег Нови, као град који посебну пажњу посвећује култури и младима, од изузетног је значаја сарадња и размјена искустава са градом који је носио титулу европске омладинске пријестонице и европске пријестонице културе. С друге стране, Херцег Нови има шта да понуди својим партнерима - као туристичка дестинација, средина која баштини и чува богато наслијеђе, вриједности мултукултуралности и толеранције, али И као град у развоју који његује везе са бројним европским градовима”, казао је Мустур.

foto MilosSamardzic koncert Zvonka Bogdana 5У име Града Новог Сада, на Празник мимозе стигао је замјеник градоначелника, Игор Црнобарац, који је навео да гостовање каравана Мимозе у Новом Саду, као и њихов долазак у Херцег Нови представљају лијепо искуство и важну везу између два града.
“Осјећам се заиста као свој међу својима. Мислим да је то заиста једна веза којој не смијемо допустити да замре или ослаби. Та енергија која постоји између Херцег Новог и Новог Сада, кроз чињеницу да су многи Новљани можда студирали у Новом Саду, те да многи Новосађани врло радо одувијек љетују у Херцег Новом, заиста сматрам да ту постоји један велики потенцијал за сарадњу између наша два града”, рекао је Црнобарац.
Нови Сад се вратио на Празник мимозе након паузе коју је условила пандемија, навео је Мирсад Авдић из Културног центра Новог Сада.

“Ми смо потписали прије четири године протокол о сарадњи Херцег Новог и Новог Сада и ево сада прилике да се овом изложбом представимо пријатељима из Херцег Новог и осталим туристима који долазе на Празник мимозе. Ова изложба представља Нови Сад у историјском и културолошком смислу, како се живи и ради у Новом Саду задњих 300 година”, рекао је Авдић.
На програму 54. Празника мимозе вечерас је традиционална Рибља вечера у Институту “Др Симо Милошевић” у Игалу. Наступиће Легенде, група која је препозната и вољена већ више од 30 година по свом споју староградске и етно музике, а уз њих и домаће снаге, клапа Castel Nuovo. Вече добре хране, музике и плеса почиње у 21 час.
Овог викенда на програму је и турнир у карташким играма бришкула и трешета, које су типичне за Боку и Херцег Нови. Током суботе и недјеље у коноби Кантула пријављени такмичари надметаће се у овој игри, која је због своје аутентичности уврштена у програм Празника мимозе.
Програми планирани на отвореном овог викенда одложени су због неповољних временских услова.

Пред нама је још једна седмице занимљивих догађаја на Празнику мимозе, а све информације можете наћи на: www.praznikmimoze.com, као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/