NAs27022023bb

Осам студената филмских академија и сродних факултета из Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине, ових дана бораве у Херцег-Новом, гдје у Кући нобеловца Ива Андрића учествују у едукативном програму за младе филмске критичаре. Радионицу је организовао херцегновски Филмски фестивал у оквиру Мреже фестивала Јадранске регије, а уврштена је у програм 54. Празника мимозе.

Селектор и домаћин радионице је црногорски редитељ Душан Касалица, а предавачи су Мирза Скендерагић из Босне и Херцеговине, Нино Ковачић из Хрватске и Маша Сеничић из Србије. Програм је почео 24. фебруара, када је учеснике поздравила и руководитељка industry програма Сарајево филм фестивала, Маша Марковић, а траје до сјутра.

“Циљ је да се окупе млади људи из партнерских земаља, који ће кроз четири дана, предавања и радионице радити на својим критикама, што подразумијева критике филмова који су дио програма Мреже фестивала Јадранске регије”, објаснио је селектор програма, редитељ Душан Касалица.

Полазници су одабрани на јавном конкурсу, а резултат програма ће бити њихове критике које ће бити представљене на свим фестивалима из Мреже фестивала Јадранске регије.

“Пуно смо ових дана причали о критици у региону и који је заправо недостатак и недовољна видљивост критике,  посебно у нашим оквирима. У Црној Гори да и не говорим јер то је можда и најекстремније изражено, док је у другим земљама боља ситуација јер ипак постоје и портали и часописи. Све је то нераскидива мрежа са филмском индустријом и наравно да је један од циљева ове радионице да се прошири идеја о потреби и видљивости филмске критике, посебно код младих људи. Наравно да је увјек драгоцјено имати овакву прилику за регионалним умрежавањем, јер ми и јесмо најупућенији једини на друге и та сарадња је нераскидива”, истакао је Касалица.

За полазнике је ова радионица важна јер су имали прилику да спајају своја знања, заједно коментаришту филмове, друже се са људима који имају иста интересовања, као и да уче од стручних људи, истакла је Исидора Митри, студенткиња Филозофског факултета у Београду.

“Сви смо се некако пронашли и говорили о филмовима, успјели да нађемо заједничке теме, да учимо једни од других, да се упознајемо, с обзиром да смо сви из различитих земаља ово је била супер прилика да ширимо своја познанства”, рекла је Митри.

Ово је други пут да је едукативни програм за младе филмске критичаре организован у Херцег-Новом, као један од сегмената Мреже фестивала Јадранске регије која окупља пет регионалних фестивала филма: Сарајево филм фестивал, Загреб филм фестивал, Фестивал ауторског филма Београд, Љубљански филмски фестивал и Филмски фестивал Херцег Нови-Монтенегро филм фестивал. Мрежу подржава Потпрограм МЕДИА Програма Креативне Еуропе.

На програму 54. Празника мимозе данас је новски мјузикл “Сан о Боки”, у дворани “Парк” од 20 часова, сјутра на истом мјесту од 19 часова књижевно вече са Ведраном Рудан, а 01. марта од 20 часова представа “Елинг” Београдског драмског позоришта.