maskenbalmimoza23Више од 300 маски из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Македоније, Грчке, Италије и Црне Горе учествовало је синоћ на другом маскенбалу 54. Празника мимозе. Подијум у сали Института Игало испунили су креативни костими и енергија која позива на плес, а музичка звијезда вечери била је Неда Украден.

Увод у вече добре забаве био је дефиле мажоретки и Градске музике, услиједио је „Brazil Mantok Carnival show“, а затим су на сцену ступили новски Егзодуси који су пјесмом позвали маске да продефилују салом. Атмосферу је потом загријала енергична Неда Украден својим добро познатим хитовима, а журка је настављена уз новски бенд „Трио Маре“.
Награде за најбоље маске, по мишљењу публике, освојиле су „Titograde we have a problem“ међу појединачним и групна маска „Ка` ће, не знамо“.
Друго мјесто за појединачну маску припало је „Камелији“, а треће маски „Посљедња ура“. У категорији групних маски друго мјесто је освојила „Станкина свита“, а треће „Новска бајка“. За креативност и енергију награђене су и појединачне маске „Новски ђардин“ и „Трајект Василије“, као и групне „Простри робу“ и „Copy-paste“. Новчане и робне награде обезбиједили су Дирекција Празника мимозе и спонзори.
„Ја сам домаћа овдје и прелијепо ми је. Кад сам видјела данас сунце, мора, камелије у соби, срце ми је пуно. Заиста сам врло срећна и почаствована, ово је тако један лијепи догађај Празник мимозе и шта год да је у вези с тим лијепо је, ја сам баш срећна да сам вечерас дио ове феште“, поручила је Неда Украден.
Синоћњем маскенбалу присуствовали су и чланови Федерације европских карневалских градова, као и бројни карневалисти који ће данас учествовати у шестој Мимозиној карневалској поворци.
“Ово је добро замишљена прича, једна добра увертира за велико финале, сјутра очекујем лијепо вријеме да и ми карневалисти и публика будемо задовољни, а оно што сам видио вечерас већ даје наслутити како ће сјутра бити фантастичан карневал”, истакао је Јосип Силов, потпредсједник Федерације европских карневалских градова.
Он је оцијенио да је сарадња ове Федерације и града Херцег Новог фантастична, те да су Новљани изузетно професионални и љубазни домаћини: „Сви комплименти организаторима, свака част људима из града који стоје иза ове карневалске приче и честитка на стварно дугогодишњем Празнику мимозе“.

Организацију маскенбала традиционално помаже новска карневалска група „Машкаре“, чији чланови су неизоставан дио Мимозиних каравана, маскенбала и поворки.
„Видим да је публика одушевљена, мислим да је програм употпуњен у оном смислу који смо хтјели. Гости који су из иностранства дошли на сјутрашњи карневал вечерас су у сали, видим да је расположење на високом нивоу, све похвале за организаторе и са њихове стране. Сад је ту око 300 маски, више него и за први маскенбал, што говори да смо постигли оно што се очекивало“, казао је Иван Пеулић из НВО „Машкаре“.
Истичући да су учесници маскенбала стигли из цијелог региона, као и из Грчке и Италије, он је посебно издвојио госте из грчког Патраса, гдје се одржава један од чувених карневала, као и карневалисте из Италије, са Сардиније, који су прешли 2.500 километара да би стигли у Херцег Нови, што Пеулић сматра довољно добрим показатељем колико Мимоза вриједи.
Организатори 54. Празника мимозе су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе „Херцег-фест“ и Туристичка организација Херцег Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала. Спонзори робних награда другог маскенбала су: “Мали рај”, “Цонте” Пераст, Спортски центар “Игало”, ресторан “Гентлеман” Зеленика.
Вечерас не пропустите спектакуларну завршницу 54. Празника мимозе. Капо шестог Мимозиног карневала ће у 17.30 часова са Трга Николе Ђурковића према Игалу повести велику карневалску поворку тромбоњера, мажоретки, Градске музике Херцег Нови и Мјесне музике Ђеновић, карневалских група и делегација карневалских градова који стижу на завршну церемонију велике новске феште.
Услиједиће наступ 20 карневалских група са око 800 карневалиста у Игалу, а потом и чувено Суђење Крневолу, оптуженом за све невоље Новљана у протеклој години, који ће, по старој традицији, бити оглашен кривим и спаљен на плажи Бијело муло. У 21 час на сцену излази Тони Цетински на платоу испред хотела “Игало”, а његовом концерту претходиће наступ Културно-спортског центра “Диано”.

Фото: Вук Илић, Звездана Кујовић