NasKarotrc13032023

Четврто издање најатрактивније трке карића на Јадрану – “Каротрц” оправдало је очекивања такмичара, гостију и грађана Херцег-Новог – стазу дугу 700 метара прешло је више од 150 ентузијастичних возача из Црне Горе, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Русије. Оборен је рекорд стазе, уз велики број посјетилаца који су бодрили све оне који доприносе очувању и промоцији овог атрактивног спорта и новске традиције.

Сјајна атмосфера мотивисала је храбре појединце на купање на плажи подно тврђаве Форте Маре и споменика оснивачу града, Твртку И Котроманићу. Уз пашта-шуту, водитељски глумачки двојац - Данило Бабовић и Горан Славић, атрактивне кариће и одлично расположене возаче, провод на суначном Шкверу био је загарантован.

У категорији једносјед прво мјесто заузели су такмичари из Котора - прво Ернес Сенадовић, друго Ахмер Сенадовић, а треће Немања Кашћелан. У категорији двосјед најуспјешнији су били Дражен и Никола Бобан из Пругова, друго мјесто припало је Бојану и Стефану Гојковићу из Херцег Новог, а треће Миодрагу Миловановићу и Милану Поповићу из Котора. У категорији тросјед прво мјесто освојили су Ахмер Сенадовић, Немања Кашћелан и Димитрије Тадић из Котора, друго Бојан и Стефан Гојковић и Бојан Булатовић из Херцег Новог, а треће Миодраг Миловановић, Дејан Кустудић и Ивана Билафер из Котора.

Најстарији учесник трке био је Зоро Мартинети, 76 година, а најмлађа такмичарка Ана Кашћелан која има 14 година. Најспорији такмичар је Милош Милошевић из Требиња и он је добио лијену питу у облику корњаче од “Јокине кужине”. Титулу најмашкаранијег карића заслужио је двосјед Николе и Вука Котура из Крушевца.

“Каротрц” из године у годину биљежи све више заинтересованих, како учесника, тако и посјетилаца и навијача.

“Негдје и припада да растемо сваке године све више. У прилог томе, овај дан је показао да опет имамо рекордан број такмичара, сигурно преко 150”, каже организатор, Иван Пеулић из новске НВО “Машкаре”. Како истиче, презадовољни су и учесници и организатори: “Оно што је заокружило цијели дан је ова позитивна енергија свих ових људи”.

Пеулић се захвалио колегама из “Машкара” који су дали велики допринос организацији, као и Општини Херцег-Нови која од почетка подржава трку, а ове године је омогућила да наградни фонд буде већи него раније.

“Све је супер прошло, ја сам презадовољан. Могу да оцијеним да је то нека деветка, да не буде ни скромно ни надобудно, али да будемо свјесни квалитета и да имамо један овакав догађај, с обзиром да је ово први пут да је оваква трка организована у Црној Гори и да Херцег-Нови носи ту титулу”, поручује Пеулић. Најавио је да већ наредне седмице крећу у припреме за следећу годину када славе мали јубилеј, пето издање трке, а у плану им је организација Велике награде Херцег-Новог, што значи наставак рада на побољшању квалитета и нивоа организације, као и још већи број такмичара.

Рекорд стазе оборио је Ернес Сенадовић из Котора, који је освојио прво мјесто у категорији једносјед. Он је оцијенио да је стаза била одлично припремљена, а друштво прва лига, због чега и следеће године долази на трку.

Дражен Бобан из Пругова из Хрватске, који је заједно са Николом Бобаном однио прву награду у категорији двосјед, на трци карића у Херцег-Новом учествује други пут.

“Ово нам је гушт, научио сам своју дјецу да гуштамо у томе, интересантно је”, каже Бобан. Он је јуче имао мању повреду, али главни утисак који носи из Херцег-Новог су предусретљиви домаћини и гостопримство.

“Кога сам год питао помогао ми је, једна жена ми је донијела тапетарске ножице за одрезати тапет. Стекао сам утисак, да сам питао људе да ми дају 100 еура, не знам да ли би дали, али бар би се ухватили за новчаник”, рекао је кроз осмјех Бобан и додао: “Осјећам се добродошло и свака част људима овдје на томе”.

Најмашкаранији карић био је онај Николе Котура и његовог сина Вука, који су на трку стигли из Крушевца из Србије.

“Волимо овај град и ову игру, зато смо данас овдје”, казао нам је Никола. Како је рекао, у Херцег Нови долази између осам и десет пута годишње, јер му је овај град у срцу, а нада се да ће и наредних година имати прилику да породично учествују у “Каротрцу”.

Трка карића је прва трка такве врсте у Црној Гори. Организатор је НВО “Машкаре” из Херцег-Новог, у сарадњи са Општином Херцег-Нови, уз подршку ЈУК “Херцег-фест” и Туристичке организације Херцег-Нови, а у оквиру програма 54. Празника мимозе.