Otvaranje021023Дневни боравак за одрасла и стара лица са инвалидитетом отворен је данас у Херцег Новом, захваљујући сарадњи Општине Херцег Нови, Министарства рада и социјалног старања и НВО „Нова шанса у Новом“.

У адаптираном простору на Топлој биће мјеста за 15 наших суграђана.
Отварањем Дневног боравка у Херцег Новом биће унапријеђен квалитет живота лица са инвалидитетом и створени услови за интеграцију корисника у заједницу на основу једнаких могућности, казао је министар рада и социјалног старања Адмир Адровић.
„Напомињем и то да се у дневним боравцима за кориснике креирају смислени и ефикасни програми који су прилагођени њиховим потребама. Корисницима се омогућава да постигну максимум изводљивог развоја и независности, пружа одговарајућа њега, едукација, обука и подршка да живе што је могуће независније и да учествују у нормалном животу у оквиру своје заједнице, ради се на повећању и одржавању функционалних способности корисника те оспособљавању за самосталност у дневним активностима“, казао је министар Адровић.
Додао је да ће Влада Црне Горе и Министарство рада и социјалног старања и у наредном периоду настојати да стварају амбијент и систем социјалне заштите, успостављањем услуга којима се подржавају потенцијали и самосталност особа са инвалидитетом како би им омогућили достојанствен и квалитетан живот.
Свјесни потребе за сервисом који ће бити на услузи особама са инвалидитетом старијим од 27 година, као локална самоуправа која се труди да води бригу о сваком свом грађанину, још приликом градње Дневног центра у Суторини остављена је могућност да се догради и посебан дио за ову групу корисника, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.
„До реализације тог пројекта, нашли смо прелазно рјешење, а то је Дневни боравак који ће бити велика помоћ и подршка корисницима који нису имали више право на Дневни центар. Губљењем права на коришћење сервиса, они су остали ускраћени и када је ријеч о социјализацији, радној и физичкој терапији, комуникацији. Зато је обавеза града била да преузме бригу о њима и отвори овакав простор, адаптира га, али и пружи стабилност у даљој реализацији пројекта“, казао је предсједник Катић.
Он је подсјетио да у Херцег Новом постоје добри примјери рада са дјецом са сметњама и тешкоћама у развоју као што су Дневни центар у Суторини и „Нова шанса у Новома“ која већ 15 година стручно оспособљава и упошљава лица са инвалидитетом. 

Општина Херцег Нови има веома доброг партнера у Министарству рада и социјалног старања са којима су до сада реализовали и пројекте Регионалног стамбеног програма, а прије два дана је потписан меморандум о сарадњи и са организацијом HELP.
„Уз учешће Министарства, Општине и организације HELP, биће изграђен објекат за социјално становање у Немилој гдје ћемо збринути шест породица – социјално угрожених и избјеглих и расељених лица која сада живе у трошним баракама у Бајковини“, казао је предсједник Катић и додао да се нада успјешној сарадњи и у наставку јер је свима заједнички циљ бољи и квалитетнији живот грађана.
У име партнера и носиоца сервиса „Нове шансе у Новом“ захвалила се директорица Весна Одаловић.
„Овим сервисом подршке планирано је да буде обухваћено 15 корисника са територије општине Херцег Нови. Радно смо ангазовали једног стручног радника и четири сарадника, а планиране су психосоцијална подршка корисницима и родитељима, радно-окупационе као и спортско-рекреативне радионице. Програмом рада ДБ 27+ безбјеђен је превоз и топли оброк за кориснике овог сервиса. Морам да нагласим и да је овај сервис подршке планиран кроз ЛАПИ за општину Херцег Нови 2021-2023 годину“, казала је Одаловић.
Отварању Дневног боравка за одрасле и старе особе са инвалидитетом присуствовали су и потпредсједник Општине Мирко Мустур, секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, бројни представници локалне самоуправе, васпитно образовних и установа које се баве социјалном заштитом.