zgrada OHN24Према последњем истраживању НВО Активна зона, Општина Херцег Нови је на трећем мјесту у оквиру Индекса отворености и транспарентности црногорских општина за 2022. годину.

Пројекат финансира Европска унија, а кофинансира Министарство јавне управе у циљу истицања добре праксе и доприноса укупној промоцији доброг управљања и транспарентности локалних самоуправа.
Од могућих 100 поена, просјечна оцјена транспарентности црногорских општина за 2022. годину износи 53 поена према подацима које је прикупила Активна зона. Три најбоље рангиране општине су Плужине (80 поена), Бар (78 поена) и Херцег Нови (69 поена).
OHN180324Херцег Нови се издваја најбољом оцјеном у категорији Општих информација гдје има 23 од 24 поена, као и у сегменту који анализира рад Скупштине општине гдје се истиче резултатом изнад просјека са 14 бодова. Локалним самоуправама су сугерисане препоруке како да унаприједе транспарентност и буду доступније грађанима и организацијама.
Посебно признање за изузетну локалну демократију Општини Херцег Нови ће бити додијељено на првом Фестивалу локалне демократије 28. марта у Подгорици.
Пројекат „Партнерство за локалну демократију“, који реализује НВО Активна зона је подржан кроз програм „OCD у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – M’BASE“ који спроводе Центар за грађанско образовање (ЦГО), Friedrich-Ebert-Stiftung (ФЕС), Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и Политикон мрежа.