BalBSL020424Маскирана дружина, уз музику и игру, подршку пријатеља, наставника и асистената, данас је у фоајеу Дворане Парк обиљежила Међународни дан особа са аутизмом – 2. април.

Домаћин маскенбала био је Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег Нови, који је већ 13 година уз своје кориснике, казала је директорица Драгица Косић.
„Данас су са нама другари из ОШ „Илија Кишић“ из Зеленике, Дјечијег дома Младост из Бијеле и НВО „Нова шанса у Новом“, али и наша „шефица“ - секретарка за локалну самоуправу, Весна Самарџић“, казала је поздрављајући учеснике директорица Косић.
Секретарка за локалну самоуправу, Весна Самарџић истакла је да је данашње дружење радује и да јој сваки заједнички тренутак са корисницима посебно значи, те да вјерује да сви они сваког дана осјећају подршку и љубав Општине и надлежног Секретаријата.
„Можда су датуми попут данашњег Међународног дана особа са аутизмом прилика да свима дамо до знања да смо ту, да нас јасније виде и чују, да схвате да смо сви подједнако важни и вриједни. Често људи у брзини живота и свакодневне борбе са својим проблемима забораве да застану, да осјете љепоту живота, да стисну руку пријатељу, прихвате различитости без патетике, без сажаљевања, већ онако искрено, људски од срца. То је оно што нам је свима потребно без обзира ко се по чему разликује, коме је шта потребно, ко је бољи у одређеним карактеристикама.... Вјерујем да би мало више љубави међу људима рјешило све проблеме, а исто тако вјерујем да у сваком човјеку лежи тај мали вишак љубави и спреман је да се покаже оног тренутка када му допусте“, казала је секретарка Самарџић.

Циљ Секретаријата за локалну самоуправу и Општине Херцег Нови је да свим корисницима дневних центара и боравака створе још боље услове за рад и боравак.
„Има доста тога што смо урадили, заједно обезбиједили одређене повластице, константно водимо рачуна да имате добре услове рада и боравка, али свакако да има још много тога што ћемо урадити у најскоријој будућности. Зато вјерујте када вам кажем да смо у свему заједно и да ћемо тако радити“, казала је секретарка Самарџић.
Она је и званично отворила маскенбал и свечаност обиљежавања Међународног дана особа са аутизмом и свим учесницима поручила да су „јединствени, незамјенљиви, вриједни сваке пажње и пуно љубави“.
Подршку организацији маскенбала пружили су Секретаријат за локалну самоуправу и ЈУК Херцег фест.