NAs09052022

Средњошколци из Херцег-Новог провели су данашњи радни дан у локалној управи и ближе се упознали са њеним радом, у оквиру пројекта „Акциони дан“ у који се Општина укључила на иницијативу Уније средњошколаца Црне Горе.

Млади људи су имали прилику да искусе како је радити у органима локалне управе, Агенцији за изградњу и развој и Агенцији за развој и заштиту Орјена, у које су распоређени у складу са својим образовним профилима. У пројекту је ове године учествовало 11 послодаваца из Херцег-Новог, а највећи број ученика, њих 27 пријавило се да овај дан проведе у градској управи.

Средњошколце је јутрос у великој сали Скупштине општине Херцег Нови поздравила секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало. Она је изразила задовољство због интересовања младих људи за рад локалне управе, пожељела свим учесницима да током овог дана стекну нова знања, искуства и бољу слику о занимањима за која су заинтересовани.

AkDan09052022Након уводног дијела, ученици су распоређени по органима и службама, гдје су се током неколико сати упознали са функционисањем Општине као сервиса грађана. Кроз комуникацију са запосленима средњошколци су стекли увид у врсте и обим послова, организацију рада и широк круг надлежности којима се бави локална управа.

У складу са уговором о сарадњи између Општине Херцег-Нови и Уније средњошколаца Црне Горе, ученицима су уручене захвалнице и за свој посао су зарадили дневницу, а сва на овај начин прикупљена средства иду у посебан Фонд за финансирање пројеката ученичких парламената.

Пројекат „Акциони дан“ спроводи се од 1968. године у земљама Западне и Сјеверне Европе, а познат је под именом „Action day“, односно „Social day“. Ово је пета година да Унија средњошколаца организује „Акциони дан“ у Црној Гори.