NAsTurizam08062023

У оквиру обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине данас је на платоу испред Општине Херцег-Нови одржана еко акција “Пластиком по зачинско и украсно биље”, коју су заједно реализовали Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције и Агенција за заштиту животне средине. Акција је спроведена како би се афирмисала зелена економија, односно циркуларна економија са акцентом на селекцију отпада и рециклажу.

Међу првима који су данас показали еколошку свијест били су ученици ОШ “Милан Вуковић” који су, поред биљки које су добили у замјену за пластичне флаше, у своју школу однијели и једну садницу која ће бити засађена у дворишту те образовне установе.

Према ријечима Секретара за туризам, економски развој и инвестиције, Ненада Витомировића, као прва држава која се прогласила еколошком, морамо сагледати проблематику на свим нивоима – за затварање Поглавља 27 потребно је више од милијарду и 400 милиона еура, са циљем приступања Европској унији.

 “Нови трендови и нова економија доносе управо тај мир између нарушавања животне средине и потрошње ресурса и економског развоја. Управо из тог разлога смо се одлучили за данашњу акцију, како би суштински скренули пажњу на чињеницу да данас цијела привреда мора да функционише на одрживим принципима. Морамо повећати свјесност о томе да и оно што је нус прозивод може бити сировина и да може бити стављено у поновну употребу”, напоменуо је Витомировић.

Ова акција организована је у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине, који су истакли да се додјела садница на овај начин организује по други пут.

„Акценат стављамо на рециклажи и правилном управљању отпадом. За празне флаше које донесу дјеца и грађани дајемо симболично зачинско и украсно биље. Опредијелили смо 1700 садница које ћемо овог мјесеца подијелити у свих 25 црногорских општина“, казао је Бојан Башановић испред Агенције за заштиту животне средине и додао да ће током јуна бити организовано више акција чишћења и садње у црногорским градовима.