Sastanakpknasl19Делегација Привредне коморе Црне Горе посјетила је јуче Општину Херцег Нови, гдје је са предсједником Стеваном Катићем и сарадницима разговарала о могућностима унапређења амбијента за пословање.

Током разговора представљени су резултати анализе пословања привредних субјеката које је ова асоцијација урадила за све црногорске општине и посебно потенциран значај сертификације локалних самоуправа по BFC стандарду.
Делегацију Привредне коморе су чинили предсједник Властимир Голубовић, потпредсједници Љиљана Филиповић и Данило Гвозденовић, те директорица Сектора за анализе и истраживања др Нина Дракић.
-Локална самоуправа се труди да експедитивно рјешава захтјеве привреде и у најкраћем року издаје дозволе за рад, оцијенио је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, на састанку са делегацијом Коморе.
Он је истакао да се на овом подручју реализују или су планиране значајне капиталне инвестиције у туризму, које прате улагања општине у комуналну инфраструктуру.
-Максимално смо укључени у изградњу ризорта на Луштици, гдје је у плану седам или осам туристичких комплекса, укључујући и Ritz-Carltonov. Изградићемо нову саобраћајну и водоводну инфраструктуру ка том дијелу општине – навео је Катић.

-При крају је пети тендер за приватизацију Института ”Др Симо Милошевић”, највећег послодавца у Херцег Новом, који има 800 запослених. Потребно је сачувати седамдесет година традиције овог бањског лијечилишта које је чувено не само у региону већ и шире, а посебно у скандинавским државама – рекао је Катић.
Током састанка је представљена Мапа инвестиција коју је направила Општина Херцег Нови и предложено да се промоција ове публикације организује у Привредној комори. Мапа показује ријешеност локалне самоуправе да додатно валоризује не само приобални дио општине, већ и залеђе.
Предсједник Властимир Голубовић представио је активности Коморе на креирању пословног амбијента, прије свега кроз утицај на регулаторни оквир. Представници Коморе су чланови Владиних савјета и комисија, те радних група за израду прописа.
-Ниједан пропис који утиче на пословање не може бити усвојен уколико привреда, преко Коморе, о њему није дала мишљење – рекао је Голубовић, додајући да је ова асоцијација у 2019. години размотрила више од 50 прописа.
Комора је током ове и претходне године обишла више од 2000 привредних субјеката који су истакли сиву економију и нелојалну конкуренцију као главне изазове за нашу економију. Предсједник Голубовић истиче пуну подршку ове асоцијације борби против сиве економије која за резултат треба да има проширење пореске основице, стабилне јавне финансије и смањење пореског оптерећења привреде.
Упознао је домаћине са улогом Коморе у промоцији привреде организацијом учешча наших произвођача на сајмовима, пословним форумима, као и реализацијом пројеката Добро из Црне Горе, Купујмо домаће и Домаћи укуси. Произвођачи из Херцег Новог су позвани да узму учешће на предстојећем сајму домаћих производа у Никшићу, који је организован са циљем њиховог повезивања са хотелијерима и ресторатерима.
Привредна комора је, према његовим ријечима, партнер у реформи система образовања и афирмацији дуалног. Дуалним образовањем за сада је обухваћено више од 800 ученика на нивоу Црне Горе, а у Херцег Новом их је 25, у три образовна програма. Комора је у 2019. години организовала 67 едукативних активности, у којима је учествовало 4000 привредника.
Голубовић је представио могућност брзог и ефикасног рјешавања привредних спорова пред Арбитражним судом при Привредној комори, те препоручио Општини и привредницима Херцег Новог да у уговоре које склапају укључе арбитражну клаузулу.
У Анализи пословања привредних субјеката коју је урадила Комора, наводи се да је, према подацима Пореске управе, завршне рачуне за 2018. годину у општини Херцег Нови је предало 1.606 привредних субјеката што је 19,7% више у односу на претходну. Највећи број њих регистровано је за послове трговине 352 (21,9%), пружање услуга смјештаја и исхране 238 (14,8%), стручне, научне и техничке дјелатности 226 (14,1%) и грађевинарство 206 (12,8%). Запошљавали су укупно 6.963 особа, 13,9% више него 2017. Исказали су укупан приход од 317 милиона еура, 23,6% већи него претходне години и добит од 22,3 милиона.
-Резултати су позитивни и сигуран сам да ће ове године бити још бољи – прокоментарисао је први човјек Општине.
У раду састанка учествовали су секретарка за туризам, економски развој и предузетништво Општине Херцег Нови Сузана Мемаровић и менаџер Општине Драган Шимрак.