Naslovna07102022Сарадња туристичких организација Херцег Новог, Требиња и Никшића формализована је данас протоколом који су потписали директори Миља Виторовић, Мирјана Путица и Митар Бараћ.

Заједнички циљ партнерских организација је креирање новог туристичког производа и садржаја који ће допринијети унапријеђењу развоја туризма у све три општине.
Према ријечима Виторовић, идеја о потписивању Протокола заснована је на сагласности свих страна да је потребно унапријеђивати међусобну сарадњу у области туризма, те размијењивати знања и искуства у пословању туристичких организација.
„Желимо да заједно искористимо шансе за реализацију пројеката које нас чекају у наредном периоду. У том смислу истичем традицију, природне и културно историјске потенцијале које имају сва три града, а то је управо оно што нас повезује. Дијелимо планину Орјен, чији масив се простире на све три општине и представља велики потенцијал за даљи развој туризма Требиња, Никшића и Херцег Новог“, истакла је Виторовић.
Туристичке организације ће заједничким дјеловањем и међусобном сарадњом допринијети привлачењу већег броја туриста и омогућити организовање нових манифестација и садржаја у све три средине, али и бити подршка свима онима који се на овим подручјима баве услугама и производњом у туристичке сврхе, додала је Виторовић.
Protokol071022Директорица Туристичке организације Требиње, Мирјана Путица, истакла је да се потписивањем Протокола додатно учвршћује успостављена сарадња три туристичке организације.
„Бројни су примјери веза између привредних субјеката и становника градова. Евидентна је потреба унапређења туризма и угоститељста, кроз размјену знања и позитивних искустава у пословању туристичких организација“, каyала је Путица.
Директор Туристичке организације Никшић, Митар Бараћ нагласио је да је ова сарадња од изузетног значаја за ту организацију и Општину Никшић, јер се ради о Херцег Новом и Требињу - општинама са којима је Никшић културом и традицијом повезан на више начина.
“Постоји више основа за реализацију сарадње. Уз Орјен, постоји још начина и модела сарадње. Сигуран сам да ће заједнички туристички производ допринијети унапријеђењу развоја туризма за све три општине. Велика предност је да ћемо заједничким пројектима аплицирати за средства из европских фондова”, казао је Бараћ.
Потписивању Протокола о сарадњи присуствовали су и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, менаџер Општине Херцег Нови Душан Вукић и секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић.
Поред званичног потписивања Протокола о сарадњи, на Тргу Николе Ђурковића одржан је Базар на којем су представљени гастро производи Херцеговачке куће из Требиња, излагача из Никшића и Херцег Новог.