Prezentacija projekata snabdijevanja vodom podorjenskih sela mart 2023За рјешавање проблема снабдијевања водом подорјенских села постоје два пројекта. Истраживање подземних вода и изградња бунара или прављење језера и пречишћавање воде, што би било финансирано средствима из ЕУ фондова. Ове могућности су презентоване у име Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције становницима Крушевица.

Општина Херцег Нови је са Универзитетом Црне Горе аплицирала за пројекат снабдијевања водом Врбања. Од Министарства пољопривреде су добијена средства за истраживање подземних извора, поручио је секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић.
“Локална самоуправа озбиљно размишља о том капиталном пројкету, који је технички захтјеван. Рачунајући колики је потенцијал овог подручја, мислим да је исплативо и да треба размишљати у том правцу. У наредном периоду видјећемо одакле би могла вода да се доведе до ове надморске висине, а пошто је слична висина Каменог и Крушевица, овај дио водоводне мреже не би био проблем, већ само довођење воде до ове висине”, објашњава он.
Средства могу бити обезбјеђена из капиталног буџета, као и из претприступних фондова Европске уније, а у наредном периоду биће познато да ли је реализација пројекта технички изводљива. Ускоро ће започети испитивања подручја Врбања као и пробне бушотине, с обзиром да је огроман потенцијал подручја од Каменог до Крушевица.
“Претпостављамо да има воде, само је питање на којој дубини ћемо је пронаћи. Надамо се да ће бити плиће и да ће бити више издашних изворишта, којима би омогућили снабдијевање Врбања и Парка природе, као и развој туризма поред пољопривреде”, наводи Витомировић.
Општина Херцег Нови је за ову годину опредијелила 100.000 еура за помоћ пољопривредницима, што, како наводи Витомировић, представља значајно више средстава у односу на низ претходних година.

Извор: Радио Телевизија Херцег Нови