01preventСлужба комуналне полиције и инспекцијског надзора Општине Херцег Нови, у сарадњи са Центром безбједности, спроводи акцију која има за циљ упознавање грађана са новим мјерама за сузбијање епидемије вируса ковид-19.

Службеници интензивно обилазе терен и комуницирају са грађанима како би им указали на значај поштовања свих донесених мјера, као и на личну одговорност коју свако од нас има у циљу заштите својих најближих и јавног здравља, истиче начелница Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марија Бошковић.
Фокус превентивног дјеловања у овом тренутку су опште мјере, које се односе на ношење маски на отвореном и у затвореном простору, одржавање физичке дистанце, неопходну дезинфекцију руку, понашање у угоститељским објектима, трговинама и јавном превозу.
Како објашњава, у моменту када је на територији цијеле Црне Горе проглашена епидемија вируса ковид-19 важно је да службеници на терену уложе максималне напоре у тачно и правовремено информисање грађана о наредбама, препорукама и санкцијама за непоштовање мјера заштите здравља становништва.
Бошковић истиче да Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора наставља са свакодневним контролама поштовања наредби, у складу са овлашћењима која су добили најновнијим измјенама Закона о заштити становништва од заразних болести.
Подсјећамо, од синоћ је уведено више нових привремених мјера на територији цијеле Црне Горе, са циљем спречавања ширења вируса ковид-19:
-    Ношење заштитних маски на отвореном и затвореном обавезно је на цијелој територији Црне Горе, укључујући и дјецу старију од 7 година,осим на плажама и у националним парковима под условом придржавања физичке дистанце и раније прописаних мјера;
-    Окупљање особа ограничава се на цијелој државној територији на максимално 40 особа на отвореним јавним мјестима, а на 20 особа у затвореним, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра (ова обавеза не односи се на објекте становања);
-    Због изузетно високог епидемиолошког ризика који носе поједини скупови, продужена је до 6. августа примјена мјера донијетих 30. јуна: забрана рада диско клубова/барова и ноћних клубова/барова и забрана организовања свадби, матурских, рођенданских и других приватних прослава;
-    Продужена је до 30. јула примјена мјера донијетих 7. јула којима се: забрањује одржавање забавно-музичког програма у угоститељским објектима и прекида рад првостепених социјално-љекарских комисија у области социјалне и дјечје заштите у центрима за социјални рад;
-    У општинама Херцег Нови, Бар, Будва, Котор, Тиват и Улцињ продужена је до 30. јула примјена мјере забране обављања угоститељске дјелатности у угоститељским објектима, укључујући и пружање угоститељских услуга на купалиштима и плажама, у периоду од поноћи до 06 часова наредног дана.