NSL07112023Данас се не може замислити домаћинство, хотел, ресторан или кафана у којима се не користе столњаци, салвете или надстолњаци. Различитих су облика, боја и дезена, а израђују се од различитих материјала. Потражња за тим артиклима је велика, нарочито у туристичким дестинацијама.

Зато се десет жена нада да ће након што у радионицама које организује НВО Маре Маре савладају вјештине шивења, али и креирања текстилних потрепштина за угоститељство успјети да лакше нађу посао или покрену сопствени бизнис. То ће за њих значити финансијску независност и већу економску сигурност. Радионице су организоване у оквиру пројекта “Made by Novljanke”.
Први столњаци су се почели користити у древном Египту око 2800. године прије нове ере. Били су направљени од памучних тканина и користили су се како би се столови за јело заштитили од мрља и прљавштине. Салвете су такође потекле из древног Египта, гдје су се користиле као мали комади тканине за брисање руку и лица.
У античком Риму, столњаци су постали све популарнији, а често су били украшавани богатим везом, а у средњем вијеку, постали су статусни симбол и луксузни комад у европским дворовима и богатим кућама.
Развој материјала, дизајна и употребе ових предмета развијао се током вијекова и варирао од културе до културе. Данас се столњаци и салвете користе широм свијета у различитим облицима и материјалима, прилагођеним савременим потребама и стиловима.
Употреба столњака у Црној Гори има дугу и богату историју, која је утемељена на традиционалним обичајима и културним праксама ове земље. Столњаци су играли важну улогу у црногорским домаћинствима и били су дио различитих обреда и прослава.
Најчешће су били израђени од памука, лана или вуне, а жене су у породицама често везле или ткале столњаке, додајући им локалне мотиве и традиционалне узорке.
Гордану, Станку и Биљану које учествују у пројекту “Made by Novljanke" држи страст према шивењу и стварању. Радионица је њихов простор за креативност и дружење.
“Разговарамо о породици, плановима, дијелимо наше искуство и савјете, подржавамо једна другу, али се и смијемо заједно”, каже Станка и истиче да су заједништво и креативност кључ за стварање љепоте у свакодневном животу.
Ове вриједне жене вјерују да ће наредних мјесеци у радионицма научити или унаприједити вјештину шивења, али и бити у прилици да покажу своју креативност и инвентивност. Сигурне су да ће их то ојачати у њиховој потрази за послом.
Пројекат “Made by Novljanke” имплементира се у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану који финансира Европска унија, а у Црној Гори УНДП у партнерству са 14 локалних самоуправа међу којима је и Општина Херцег Нови.
Контакт особа Дубравка Раичевић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .