nas05082024a

НВО Маре Маре је успјешно завршила амбициозни пројекат „Made by Новљанке“ у оквиру којег је током протекле године десет жена из рањивих категорија обучено за шивење производа текстила за угоститељство. Циљ пројекта био је оснаживање жена кроз стицање нових вјештина, повећање њихове запослености и самосталности, те пружање психолошке подршке и едукације о предузетништву.

Након основне обуке, услиједио је период практичне примјене стечених знања. Учеснице су, уз подршку водитељица, наставиле усавршавање кроз шивење различитих модела текстила и употребу машине за вез, на којој су израђивале натписе „Made by Новљанке“ на својим производима.

Како би учеснице стекле знања потребна за покретање сопственог бизниса, организован је тродневни тренинг о предузетништву. Учеснице су имале прилику да науче основе пословања, израде бизнис плана и дигиталног описмењавања. Тренинг су водили искусни тренери Стево Лазаревић и Марио Шимић. Током обуке, жене су училе како користити друштвене мреже за промоцију и продају својих производа.

У оквиру пројекта, организоване су и три психолошке радионице у трајању од по четири сата. Циљ ових радионица, које је водила Љиља Сеферовић, био је подршка личном развоју и самосвијести учесница, кроз размјену искустава и стратегија за превазилажење изазова.

Два мотивациона предавања са успјешним локалним предузетницама додатно су инспирисала учеснице. Предавачи су подијелили своја искуства о покретању бизниса и кориштењу финансијских средстава за развој предузетничких идеја.

Како би се обезбиједила промоција производа насталих током радионица, организована је презентација текстилних производа за угоститељство. У договору са локалним угоститељима, производи су представљени потенцијалним купцима, чиме је створена прилика за будућу пословну сарадњу.

Као завршни дио пројекта, израђен је каталог са производима учесница пројекта који је подијељен угоститељима ради умрежавања и промоције будућих предузетница.

Пројекат “Made by Новљанке” је показао како циљане активности и подршка могу значајно допринијети оснаживању жена из рањивих категорија, пружајући им нове могућности за запошљавање и самостално вођење бизниса. НВО Маре Маре наставља радити на сличним иницијативама, са циљем даљег унапређења положаја жена у друштву.

Пројекат Маде бy Новљанке имплементира се у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану који финансира Европска унија, а у Црној Гори спроводи УНДП у партнерству са 14 локалних самоуправа међу којима је и Општина Херцег Нови.

Контакт особа Дубравка Раичевић Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.