NSLakt160922НВО Маре Маре је пригодном свечаношћу у њеним просторијама прошле седмице почела серију радионица које организује у оквиру пројекта “Стари занати чувари културне баштине” .

Координаторка пројекта Дубравка Раичевић навела је да је пројектом обухваћено десет жена које ће у наредних шест мјесеци кроз радионице усавршавати и примјењивати вјештине шивења, хеклања и веза у изради употребних предмета и сувенира.
“Користећи технике традиционалних заната, полазнице ће моћи да искажу креативност, а њихове рукотворине и туристички валоризују. Вјерујем да ће на тај начин бити повећана информисаност јавности о потреби ефикасније и иновативније подршке у очувању традиционалних заната и промовисању ручно рађених сувенира”, нагласила је Раичевић.
Олга Пејовић из Секретаријата за културу и образовање, која је озваничила почетак рада радионица, истакла је да је општи циљ ReLOaD2 програма, у оквиру којег се спроводи овај пројекат, оснаживање невладиног сектора и младих кроз активно учешће у доношењу одлука.
“Активности се спроводе широм Западног Балкана, а у Црној Гори учествује 15 партнерских локалних самоуправа, подијељених у пет кластера”, објаснила је Пејовић. Херцег Нови с општинама Котор, Тиват и Будва чини кластер „Coastal Mates”.
Она је истакла да Херцег Нови ове године учествује први пут у ReLOaD инцијативи, а већ су подржана четири иновативна пројекта из наше општине, међу којима је и пројекат НВО Маре Маре. “Надам се да ће наредних година тај број бити и већи”, поручила је.
Водитељица радионица Ирена Чоловић је подсјетила да је шивање једно од најстаријих текстилних умијећа које се појављује у палеолитном периоду и да се хиљадама година све шивање радило ручно. Проналазак шиваће машине у 19. вијеку и успон дигитализације крајем 20. вијека је то промијенило.
“Учеснице радионица ће на шиваћим машинама израђивати цегере, врећице и друге производе које ће касније украшавати везом карактеристичним за подручје Боке и Црне Горе, што ће, надамо се бити препознато и као један од сувенира”, казала је Чоловић.
Интересовање за учешће у радионицама је било велико, али је због ограничених капацитета само десет полазница добило прилику у овој фази. Једна од њих - Биљана Радуловић је казала да је као млада дјевојка вољела да везе гоблене, да хекла, а да ју је баба научила да плете. “Вјерујем да ћу обновити знање, научити нешто ново и бити у прилици да то и покажем”, казала је Радуловић.

Сличан мотив пријављивања има и Марија Милић, која осим жеље да научи да шије, намјерава да унаприједи вјештине које има и да створи сопствене креације у изради сувенира. Дружење и жеља да научено примјени, опредијелила је Станку Радошевић да се прикључи радионицама у којима ће, како вјерује, обновити вјештине које већ има и креирати производе који ће имати и неку нову примјену.
Пројекат “Стари занати чувари културне баштине” имплементира се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 - ReLOaD2, који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP).