Заинтересовани грађани који су јуче присуствовали презентацији предложених нових симбола, грба и заставе Херцег Новог, великом већином су подржали рјешење архитекте, конзерватора и хералдичара Срђана Марловића.

Аутор нових рјешења објаснио је да до сада, град није имао грб већ амблем, као и да обиљежја и поједини елементи који се сада користе, нису урађени и стандардизовани по муниципалним хералдичким принципима. У крајњем, не ради се о стварању нових симбола, већ увођењу постојећих симбола у хералдички исправан језик.

Поред рјешења за заставу града, представљени су: мали основни грб који има право да користи сваки грађанин и институција са сједиштем у Херцег Новом, средњи општински грб-грб локалне самоуправе, који имају право да користе сви секретаријати, службе и агенције чији је оснивач Општина, велики грб-свечани грб града, а који је уједно и грб предсједника Општине и предсједника Скупштине, као и главног администратора. Коришћене су плава, златна и сребрна боја.

Након уводног излагања, ријеч су добили и грађани, који су готово једногласно подржали предлог новог рјешења грба и заставе. Једине примједбе односиле су се на мотиве, односно потребу за мијењањем старих симбола новим.

Консултацијама са грађанима присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Милош Биговић, Секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало и директор Агенције за изградњу и развој града Боро Лучић.