NASLOVNAГромогласним аплаузом херцегновска публика поздравила је једну од највећих звијезда југословенског филма Милену Дравић, којој је додијељена награда Милан Жмукић, за изузетан допринос афирмацији Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал.

Дива кинематрографије наших простора је из оправданих разлога била спријечена да свечано отвори Фестивал , иако је дошла у Херцег Нови.  Након одгледаног исјечка из филма “Мали филм о великој Милени” редитеља Милоша Радовића, новинарка Татјана Њежић прочитала је Миленину поруку:

“Драга и предивна публико, дошао је тај дивни, срећни тренутак да отворимо 32. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал. Фестивал у славу филма, у славу уметности. Уметности која је лепша, а снажнија и стварнија од свега. Уметности која јесте најбољи део човека, пре свега оног за кога се ствара.
Физички сам ту близу, пуна радости и наде, због вас сам дошла у дивни Херцег Нови. На жалост моје здравствено стање данас и одлуке лекара ме држе приковану за собу, приморавају да вам будем само близу, али сам и и душом и срцем са вама и уз вас. У помоћ ми је прискочила и ова писана реч. Од свег срца вам је упућујем. Дубоко вам се клањам и позивам вас да чувате филм, уметност и културу. Култура је као љубав, она своје људе поштује и вишеструко узвраћа. И позивам вас да заједно из свег срца ускликнемо; Фестивал је отворен. И, нек се затресе велелепна, столетна Канли кула, нек затрепере и звезде и небо од одјека речи: Фестивал је отворен. За најбољи део свих нас, за филмску уметност, за лепоту која везује људе тананим а челичним нитима: Нека дани филма почну. И, нек нам је са срећом”.
 
Седма умјетност завладала Херцег Новим

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић поручио је са бине Канли Куле да је привилегија овог августа бити у Херцег Новом.

“Херцегновски филмски фестивал још једном ће показати да филм није само визуелна пројекција у покрету - он је умјетност која приказује живот, свједочанство о свијету и слика времена. Седма умјетност ће завладати јединственим позорницама које има само наш град – тврђавама  Канли Кула и Форте Маре, тргом Мића Павловића и Кућом нобеловца Иве Андрића која је отворена у реконструкцији. Донијеће нам слике, звук, приче и изразе врхунских умјетника, нове поетске авантуре и погледе, изазваће емоције, послаће важне поруке, позвати на размишљање и дружење, спојити људе из цијелог свијета”, рекао је Катић.
Истакао је да се начај Филмског фестивала за Црну Гору и цијели регион, за афирмацију умјетника и промоцију квалитета, за окупљање филмских професионалаца из свих домена индустрије - огледа и у томе што је ово манифестација од националног значаја. Стога, Филмски фестивал има неупитну подршку Општине Херцег Нови и државе Црне Горе.

”Трајање једног догађаја доказ је да он има душу и квалитет, а то нам потврђује пуна Канли Кула  након 32. године. Вјерујем да би Милан Жмукић био поносан да је вечерас са нама”, казао је Стеван Катић, додајући да су гарант свијетле будућности Фестивала поштовање традиције, нови програми и тим младих стваралаца који су удружили своје енергије, знање и креативност.

”Истина је да херцегновска смотра филма има толико снажан утицај на људе и кинематографију наше земље да је прерасла сваког појединца и институцију. Филмски фестивал је културни капитал и одредница нашег града и цијеле државе”, закључио је предсједник Општине Херцег Нови.

Министар културе Црне Горе Александар Богдановић рекао је да бројност публике на херцегновском филмском фестивалу показује да филм и даље има ону магију која може да надиђе сву заводљивост раскошне појавности љетњег живота у једном приморском граду.

”Тој вјерној публици омогућено је да се у амбијенту који и сам носи нешто од филмске магије, упозна са оним остварењима која представљају актуелну реакцију седме умјетности на противрјечности епохе у којој живимо, откривају нам њено лице и наличје, покренућу нашу машту али и савјест”, рекао је министар Богдановић.  Како је додао, филм је умјетност која најубједљивије може да одрази комплексност овог времена,а та моћ успјева да одржи интересовање шире публике за теме које надилазе дневне и површне фасцинације, спречавајући да искуство савременог човјека буде лишено великих прича и све оне зачуднсоти коју носи ново доба.

За Црну Гору и регион веома је битно што више од три деценије, на амблематичним локацијама Херцег Новог, траје оваква манифестација, у оквиру које је, поред презентације нових филмских остварења, отворен простор за размјену искустава свих оних професија које су на било који начин везане за филм, поручио је министар културе.

32. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро Филм Фестивал отворила је европска премијера филма “Кријумчарећи Хендрикса” Мариоса Пиперидеса, актуелног побједника Трајбека филм фестивала. Филм је приказан у оквиру Такмичарске селекције дугометражног играног филма. Гости прве вечери фестивала у Херцег Новом били су редитељ филма Мариос Пиперидес и продуценткиња филма Џанин Тирлинг, који су поздравили публику након пројекције филма.

Други филм синоћ приказан публици на Канли Кули је ”Диамантино”, ауторског двојца Абрантес и Шмит, који је награђен гранд пријем Недјеље критике у Кану.